Цветанов: Тихомълком се опитват да подменят Комисията по досиетата

Актуални новини
11:30 - 21 Декември 2020
6298
Цветанов: Тихомълком се опитват да подменят Комисията по досиетата

„Два месеца преди края на този парламент не е сериозно и национално отговорно без публичен дебат да се тръгва тихомълком към подмяна на Комисията по досиетата - противно на политическия консенсус, постигнат при приемането на закона за досиетата през 2006 г. и при избора на втори мандат на Комисията през 2012 г.”.

За това алармира от страницата си във Фейсбук лидерът на „Републиканци за България” Цветан Цветанов.

Ето какво още казва бившата дясна ръка на Бойко Борисов:

"Не стихват напъните на властта да контролира и затруднява работата на Комисията по досиетата.

Правят го в обстановка като настоящата - по време на пандемия, преди избори и след поредното протестно избухване на гражданското общество. Законодателните идеи и намерения на ГЕРБ и ВМРО, без политически консенсус, оставят усещането за тежки зависимости от среди, свързани с ДС.

По-важното е, че идеите и намеренията на управляващите ни връщат десетилетия  назад, защото достъпните архиви на ДС са един от малкото останали видими белези на демокрация у  нас.

Имах честта да бъда част от процеса и да работя с всичките си сили за неговото ускоряване, така че не ми е безразлично, дали Комисията ще продължи да функционира свободно и демократично или ще обслужва нечии зависимости.... Не можем да продължим напред, без да се "сдобрим" с миналото и да оставим честна оценка на идващите след нас. Свободата и народната памет не могат да слугуват на зависимости."