Цветанов вика Бойко, Теменужка и Томислав на полиграф

Актуални новини
17:08 - 11 Юли 2022
4541
Цветанов вика Бойко, Теменужка и Томислав на полиграф

На детектор на лъжата за това как се стига до изграждането на продължението на руския газопровод "Турски поток" през България до Сърбия покани Цветан Цветанов бившите си съпартийци Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев.

Това съобщиха от партията "Републиканци за България", която бившата дясна ръка на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов основа, след като избухна "Апартамент гейт".

Партията на Цветанов от миналата година издирва по Закона за достъп до обществената информация пътната карта, която подписаха през юни 2017 г. тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова и шефа на "Газпром" Алексей Милер.

Според нея страните трябваше да "проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС", съобщиха преди пет години от ведомството на Петкова. В самото съобщение се намекваше, че става въпрос за уреждането на въпроса със строежа на "Турски поток у нас".

"По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България", съобщиха тогава от енергийното министерство.

"Републиканци за България" поискаха да им бъде предоставен документът, но се оказа, че него го няма не само в Министерството на енергетиката, но и в "Българския енергиен холдинг" и газовия оператор "Булгартрансгаз", който построи със заеми нареченото "Балкански поток" от Борисов продължение на руския проект за 3 млрд. лв. Петкова заяви, че въпросната карта била най-обикновен работен документ, който тя не си била занесла вкъщи. Стигна се до това парламентарната енергийна комисия миналата година да възложи на "Булгартрансгаз" да иска картата от "Газпром", но през януари 2022 енергийният министър Александър Николов заяви, че руснаците не я дават.

Темата с пътната карта отново бе повдигната през миналата седмица, когато Цветан Цветанов заяви, че Теменужка Петкова и Томислав Дончев, както и самият Бойко Борисов са провеждали срещи с хора от забранителен списък на Европейската комисия – руснаци, които са прокарвали пътната карта за "Турски поток".

Петкова на свой ред заяви по време на дискусия в парламента, че пътната карта е намерена и дори била внесена в парламента. Тя призова депутата от "Демократична България" Атанас Атанасов да каже дали в нея има нещо нередно, но той не ѝ отвърна.

Същата теза тя повтори и в интервю за БНТ в неделя, което провокира Цветанов да припомни, че след заявлението по Закона за достъп до информация, внесено от "Републиканци за България", официалното съобщение на Министерството на енергетиката е, че тази пътна карта е изчезнала.

"И тук идва въпросът как и защо не е налична, а Петкова казва как всяка дума, която е написана в нея защитава интересите на България и няма нещо, което да е притеснително", заявява в понеделник Цветан Цветанов.

Той призова Петкова, като няма нищо притеснително, тя публично да покаже пътната карта, "за да види цялото общество по какъв начин е защитен неговият интерес с прокарването на транзитна тръба, която по никакъв начин не осигурява нито диверсификация, нито газ за българските потребители, а напротив ще използваме в пъти по-скъп газ по ред други причини".

"Оттук идва и предисторията по темата за възможните срещите на Борисов, Петкова и Дончев с хората от забранителния списък на ЕК, след които се стига до подписването на тази Пътна карта и прокарването на "Турски поток", заявява още бившият съпартиец на Борисов, Петкова и Дончев.

Той припомня, че Петкова не е отговорила с "да" или "не" на въпроса на БНТ дали е провеждала такива срещи.

"В подкрепа на думите си съм готов да се явя с всеки един от вас, поотделно, на детектор на лъжата и истината ще излезе. И то не защото е важно кой говори небивалици, а защото е в интерес на обществото и прозрачността да се разбере при какви условия се е договарял българският държавен интерес", заявява Цветан Цветанов.