Цветът на траура: Дания забърка скандал преди Световното

Червения динамит ще играе на Мондиала с протестни екипи, Катар отговори на решението

Топ
14:41 - 29 Септември 2022
2845
Цветът на траура: Дания забърка скандал преди Световното

Дания представи новите си протестни екипи за Мондиала в Катар. На фланелките логото на местната футболна федерацията, както и спонсора ще бъдат трудно видими, тъй като отборът иска да бъде също такъв. Този акт е в знак на протест заради големия брой жертви при строителството на стадионите за Световното първенство.

Екипите бяха обявени от компанията производител – „Hummel“.

При представянето на новите фланелки от спонсора написаха: „Екипите са със съобщение. Ние не искаме да бъдем видими по време на турнир, отнел животите на хиляди. Ние подкрепяме датския национален отбор по футбол, но това не важи за държавата домакин Катар“.

Дания попадна в група „D“ на Мондиала в Катар, където са още отборите на Франция, Тунис и Австралия.

Върховният комитет на Катар публикува официално изявление в отговор на протеста на националния отбор на Дания по футбол.

"Цветът на траура", пишат от производителя в пост в Instagram с фланелките на датчаните. Домакините на Мондиала отговориха с остро изявление.

"Откакто спечели правото да организира Световното първенство по футбол, Върховният комитет работи усърдно заедно с правителството на Катар, за да гарантира, че този турнир ще осигури трайно социално наследство. Поради тази причина ние оспорваме твърдението на Hummel, че Световното първенство е струвало живота на хиляди хора. Освен това, ние с цялото си сърце отхвърляме омаловажаването на нашия истински ангажимент за защита на здравето и безопасността на 30 хиляди работници, които построиха стадионите за Мондиала и другите инфраструктурни обекти", се казва в изявлението.

"Същият ангажимент сега е в сила за 150 хиляди работници в различните сектори за турнира и 40 хиляди работници в хотелиерството. Тежестта винаги трябва да бъде на държавите да правят повече за защита на правата на хората по целия свят, включително и в Дания. Работата на Върховния комитет е призната от множество организации в международната общност за правата на човека като модел, който е ускорил прогреса и е подобрил живота на хората", добавят организаторите.

"Реформите в Катар са признати от Международната организация на труда и от Международната конфедерация на профсъюзите за еталон в региона. Както всяка страна, напредъкът по тези въпроси е пътуване без край и Катар е ангажиран с това пътуване. Настояваме Футболната асоциация на Дания да предаде точно резултатите от подробната комуникация и работа с Върховния комитет и да гарантира, че това е съобщено правилно на техните партньори в Hummel", пише в официалното изявление.