Цветелин Кънчев: Пастори подлъгват ромите да не се ваксинират

Лидерът на Евророма призова контролните органи да се сезират за всички, които създават паника и сеят лъжи

Новини
11:10 - 27 Юни 2021
4645
Цветелин Кънчев: Пастори подлъгват ромите да не се ваксинират

До ромите стига информацията за безопасна ваксинация, но сред тях има нагласа и са посети семената на съмнението. Там слуховете се носят заради слагане на ДДС върху него и има кой да го прави умело. Става дума за една малка част пастори, които в самото начало на пандемията проповядваха да не се вземат лекарства и че няма пандемия.

Това коментира лидерът на Евророма Цветелин Кънчев пред Нова телевизия. Той се е ваксинирал, както и цялото му семейство, и призова, че всичко става само чрез личен пример.

Не са опасни хората без образование, а най-опасни са образовани, но неграмотни хора. В Северозападна България над 90% от ромите са със средно образование, но процентът на грамотните не е толкова. Най-опасни са хората с претенции, които всяват най-много паника, коментира Кънчев. Призова контролните органи да се сезират за всички, които създават паника и сеят лъжи.

Цветелин Кънчев е против да има бонуси за поставяне на имунизация сред ромите, смята, че трябва да се стимулират личните лекари, защото малцинството им вярва.

Той е категоричен, че здравно неосигурените сред ромите не са голям процент. Кънчев даде за пример, че ваксинацията сред българите е 16%, сред ромите - 10%.

"Бай Ганьо някой като му е крив, трябва да спре да търси обвинения в бай Мангал", коментира лаконично той.

Лидерът на Евророма коментира и идващите избори на 11 юли и купуването на гласове. Има сигнали отвсякъде, но сега е друг проблемът, каза той. А именно - "най-вече от строителния сектор - над 250 000 са заети с сферата на строителството, 40% от тях са роми, има тревожно усещане, че те ще загубят работата си". Ако тръгнат по безпринципни начини да търсят реванш и да ликвидират бранша, ще видят такъв протест, какъвто България не е виждала, каза Цветелин Кънчев.

В заключение той призова по време на изборите ромите да са мъдри, да гласуват за промяна и да не дават гласовете си, защото, който им е дал 50 лв., от техния гръб е взел 50 млн.лв.