Цветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат

Политическата нестабилност се отчита от нашите партньори, заяви евродепутатът

Свят
20:31 - 20 Декември 2022
2374
Цветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат

Неоснователно е да се говори за сериозен риск от инфлация с влизането в Еврозоната. Можем да видим данни от други държави, които вече са минали този процес. Най-сериозна инфлация е имало в Италия – там е едва 0,6%. Отделно, България е във валутен борд, вързани сме за еврото. Това заяви евродепутатът Цветелина Пенкова в ефира на БНТ.

За ползите от приемането на еврото у нас, тя обясни: „В момента сме лишени от парична политика, бидейки във валутен борд. Като част от еврозоната, ще имаме възможност да участваме във взимане на решения. Самото ни участие ни дава допълнителни възможности за ползи и политики в кризисни ситуации и имаме сериозно участие във взимането на решения за Еврозоната. Страните от Еврозоната имат доста по-силен глас и в ключови реформи, свързани с Европейския съюз.”

„Ще паднат лихвите по кредитите, когато приемем еврото. Те сега са около два пъти по-високи от средните за Еврозоната”, категорична е тя.

„Миналата седмица, на последната пленарна сесия в Страсбург, дебатирахме отказа от приемането на България и Румъния в Шенген. В момента председателстваш на Съвета е Чехия, което беше поставило като приоритет разширяването на Шенген, а следващото председателство, което ще е на Швеция, ще има същия приоритет. Дипломатическите усилия от страна на България не трябва да спират в следващите месеци, докато не постигнем желаното влизане на страната ни в Шенген”, смята още тя.

„Политическата нестабилност се отчита от нашите партньори. За Еврозоната и Шенген – имаме ясни критерии, които, когато се изпълнят, не трябва да са пречки. Разбира се, нестабилността у нас влияе на това. Политическата стабилност и едно редовно правителство ще забързат тези процеси”, добави още тя.