Цветеслава Гълъбова: Райският газ може да убива, докарва психози

Балончета по 3 лева и контейнерчета за левче се предлагат масово в интернет

Новини
08:37 - 26 Юли 2022
4617
Цветеслава Гълъбова: Райският газ може да убива, докарва психози

Дишането на райски газ от подрастващите може да ги тласне към тежки зависимости, да им докара психози и в много случаи - смърт. За това предупреди по повод новата мода сред хлапаците шефката на "Курило" Цветеслава Гълъбова пред Би Ти Ви. 

Ефектът от този опиат е краткотраен - от секунди до една минута, но напоследък обезпокоително много се използва по партита, в дискотеки и нощни заведения, а на домашни партита се толерира от родители, разкри д-р Александър Панайотов.

Трябва да се знае, че това е психоактивно вещество, то изобщо не е безобидно, предупреди Гълъбова.

Медиците смятат, че масовата употреба идва и заради заради ниската цена на опиата- 20 балончета с газ струват около 2 лева, а едно контейнерче - левче, има и машини за пълнене, които се предлагат от 15 до 60 лева в интернет, обясни Панайотов.

Цветеслава Гълъбова сподели, че от дишането на райския газ може да се получат тежки психози. Преди 10 години при нас постъпваха по 10-15 души с психози на месец, а сега по 5-6 на седмица. Не можете да си представите за какви прояви става дума и колко е страшно, не спести мрачната картина доц. Гълъбова. 

Всички тези проявления имат дълбоки корени - днес родителите правят така, че децата им непрекъснато да изпитват удоволствия, да се забавляват, не им дават възможност да видят проблемите. Така се оформя едно хедонистично поколение. Но удоволствията не възпитават личности с нравствени устои, предупреди психиатърката.