Цветлин Йовчев: Служебно правителство на Радев ще смекчи тона към Русия

Нашият интерес е Северна Македония да стане част от ЕС, смята бившият шеф на ДАНС

Политика
17:32 - 25 Юни 2022
3112
Цветлин Йовчев: Служебно правителство на Радев ще смекчи тона към Русия

Изхождайки от позициите на президента Румен Радев до момента, е възможно да има смекчаване на отношението към Русия при едно служебно правителство. Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” по Nova News бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Той открито се противопостави на даването на военна помощ на Украйна и мисля че беше доста по-скептичен и умерен по отношение на решаването на газовите въпроси. От тази гледна точка, може би, има някакво основание”, подчерта той.

По думите на Йовчев рисковете за сигурността ще се появят в друг аспект. „Не чух да имаме дългосрочни договори за газ. Това, че е дошъл един танкер, ще дойде втори и трети - не решава въпроса. Ще се сблъскаме с тежък проблем в енергетиката. Не виждам да е работено в посока да се намери решение”, смята бившият председател на ДАНС.

Друг проблем, според него, са и високите нива на инфлация. По думите му вече влизаме в състояние на стаклация със свиване на икономиката и същевременно висока инфлация. „В последните месеци на управлението се сблъскахме с тежък ляв популизъм по отношение на социално-икономическата политика и десен популизъм за отношенията към Северна Македония”, коментира Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС попита дали България има дефиниран национален интерес по отношение на РСМ. „Нашият интерес е Северна Македония да стане част от ЕС. И това нещо трябваше да се говори и да се обясни на хората защо е важно, ако РСМ стане част от Евросъюза”, подчерта той.

По думите му в българското общество има обида от отношението на македонците към България. „Когато се взимат такива решения, трябва да се опитаме да не влагаме емоции. Дали е защитен българският интерес - мисля че френското предложение е добро”, отчете бившият председател на ДАНС.

По думите му сега натискът ще се пренесе към Северна Македония. „Трябва да им натиск те да извършат промени, за да отговорят на европейските изисквания. Основният проблем е, че в РСМ има насадено враждебно отношение към България. И то е на основа на манипулиране и изопачаване на историческата истина. Това е опасно и рефлектира върху правата на българите там”, уточни той.

И подчерта, че Русия няма интерес от интеграцията на Западните Балкани към ЕС. „Евросъюзът бърза, защото в момента, в който стартира процесът на присъединяване ще се появят лостове в ръцете на европейските институции, с които те ще съумяват да влияят върху македонската позиция”, каза Йовчев.

Според него поведението на албанския премиер Еди Рама е било неприемливо, защото не може да има такъв политически език. 

Според бившия председател на ДАНС, колкото по-слаба е демокрацията, толкова повече има задкулисни връзки и неявни сценаристи на процесите.

„Не съм имал големи очаквания за продължителността на това правителство. Имаме четворна коалиция от съвсем разнопосочни обекти, споделящи различни виждания, политики и идеология. Говоря основно за БСП и ДБ. Другите два политически субекта бяха с неясна политическа идеология”, е неговото мнение.

Йовчев коментира появата на депутата от ДПС Делян Пеевски на един от протестите срещу управлението. „Не зная дали беше целенасочено направено, или той просто преминаваше с Мустафа Карадайъ покрай тези хора. Определено тези хора бяха привърженици на Движението. По тази причина преминаха оттам и получиха подкрепата на тези хора. Не мисля, че трябва да търсим нещо специално”, обясни ексшефът на ДАНС.