Цветозар Томов: Няма основание за касиране на изборите

Крайна мярка е да се броят отново чувалите с бюлетините, заяви зам.-председателят на ЦИК

Топ
20:00 - 10 Април 2023
1920
Цветозар Томов: Няма основание за касиране на изборите

Няма основание за касиране на изборите, заяви пред БНТ зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му резултатите не биха променили дори и един мандат. Той добави, че все още се работи по искането на "Продължаваме промяната - Демократична България". В петък, когато коалицията даде първото си изявление след вота, стана ясно, че са изпратили писмо до ЦИК, в което искат преброяване на бюлетините и отстраняване на грешките в протоколите.

Доста крайна мярка е да се броят отново чувалите с бюлетините.

"Отклоненията от изборните резултати, които биха се получили, ако бъдат отстранени тези грешки, което няма как да стане, без да се отворят чувалите, не биха били такива, че да изместят даже един мандат", посочи той.

Не е невъзможно да се отворят чувалите, но е доста крайна мярка, която е физически невъзможно да бъде извършена за една седмица - законоустановения срок, в който ЦИК трябва да обяви резултатите. Писмото на коалиция ПП-ДБ още не е обсъждано от комисията, каза Томов.

"Основната причина за допуснатите пропуски на изборите е смесеното гласуване. Искам да уточня, че говоря в лично качество. Според мен, би трябвало да направим специализирани секции за машинно и хартиено гласуване. Така няма да има толкова грешки в протоколите на секционните избирателни комисии. Проблемът е в начина, по който организираме изборните резултати. Друг проблем е честата смяна на членове на секционните комисии. Не може да се търси умисъл в огромна част от хората, които работят в секционните комисии. Трябва да уважаваме техния труд", добави той.

"Коригирането на пропуските няма да доведе то промяна на изборните резултати", отново повтори той.