Цветозар Томов: Рязък скок на гласовете "Не подкрепям никого"

Парламенти, възпроизведени с ниска избирателна активност, ще имат много трудности да съставят стабилно управление.

Политика
10:51 - 06 Октомври 2022
1357
Цветозар Томов: Рязък скок на гласовете "Не подкрепям никого"

Хората все повече избират опцията "не подкрепям никого". На последните два избора гласуваха около 35 000, ръстът сега е над 50%. 3,4% от всички гласоподаватели са избрали тази възможност. Това си е почти цяла парламентарна група, на следващите избори това квадратче може да спечели. Това коментира Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК, пред Nova News. 

Той сподели, че ЦИК е обявила избирателната активност и резултатите дори по-рано от крайния срок. "Числото 39,4% е относително. То се изчислява между брой гласували и избиратели по списък. Населението извън страната не можем да знаем точния им брой преди изборите. В две или три машини имаше софтуерен проблем, който не се е отразил на гласуването, защото те не са използвани в изборния ден, отделени са. 32 от около 11 000 машини дефектираха по време на изборния ден, това е 0,3%. Те са значително по-малко тези на от предния вот", обясни той.

По думите му оповестяването на данните на НСИ след изборния ден не би оказал влияние на избирателната активност. "Ако бяха обявени преди 1 август, тогава ЦИК щеше да е задължена броя на мандатите. Така щеше да има немалко промени - в по-малките райони щяха да бъдат намалени", разкри Томов.

Според него парламенти, възпроизведени с ниска избирателна активност ще имат много трудности да съставят стабилно управление. "Хубаво е да се състави правителство, което да управлява поне до местните избори догодина през октомври-ноември. 50-60 млн. лева са стрували изборите", посочи още той.