Цял месец няма да достига зарзават на Острова

Супермаркетите наложиха лимити за покупка на зеленчуци

Новини
16:50 - 23 Февруари 2023
2388
Цял месец няма да достига зарзават на Острова

Британците може да се сблъскват с недостиг на основни продукти за салата, включително домати, краставици и чушки поне още един месец, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

В сряда най-голямата британска група за супермаркети Tesco последва конкурентите си Asda, Morrisons и Aldi в налагането на лимити за покупка на зеленчуци от клиентите, след като

доставките бяха засегнати от проблеми с реколтите в Южна Европа и Северна Африка поради неблогоприятното време.

Джеймс Бейли, изпълнителен директор на веригата Waitrose, обясни, че доставките са били засегнати от екстремното време в Испания и Северна Африка.

„В Испания валеше сняг и градушка, миналата седмица имаше градушка в Северна Африка - това унищожава голяма част от тези култури“, посочи той, но прогнозира, че до около две седмици проблемът би трябвало да бъде решен.

Кризата се изостри от по-малкото зимно производство в оранжерии във Великобритания и Нидерландия поради високите разходи за енергия,

като социалните медии са затрупани от снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци в супермаркетите.

„Бях уведомен от моите служители след обсъждане с търговците на дребно в бранша... ситуацията ще продължи около още две до четири седмици“, каза Терез Кофи, министър на околната среда, храните и селските въпроси пред парламента.

„Важно е да опитаме и да сме сигурни, че ще получим алтернативни възможности за снабдяване“, каза тя.

Един от най-опитните шефове в търговията на дребно във Великобритания обвини за недостига на липсата на правителствена подкрепа, която попречи на местните производители да компенсират слабите реколти в чужбина.

Джъстин Кинг, който е неизпълнителен директор на Marks & Spencer и беше главен изпълнителен директор на Sainsbury's до 2014 г., каза, че Великобритания е безпрецедентно зависима от внос по това време на годината, защото правителството е решило да не помогне на производителите в Обединеното кралство със сметките им за енергия.

„Има истински недостиг, но ние по-скоро сами си създадохме този проблем“, каза той пред радио Би Би Си.

„Можехме да изберем да субсидираме енергията тази зима, както направихме за други индустрии.“

Градинарството е изключено от правителствена схема предоставя помощ за разходите за енергия.

Във вторник Минет Батърс, ръководител на Националния съюз на фермерите, каза, че се очаква 

производството на зеленчуци за салата да падне до най-ниското ниво от началото на водене на статистика през 1985 г.

Кинг каза, че повечето супермаркети в Обединеното кралство все още имат „много добро“ предлагане на зеленчуци, но като цяло в страната има недостиг.

Той каза, че е вероятно ресторантите и малките магазини по главните улици, които с затрудняват да получат запаси от пазарите на едро, вместо това да отидат в супермаркетите за доставки.

„Ето защо супермаркетите въвеждат политики за справедливи покупки, така че „истинските“ клиенти да могат да купят едно или две неща, от които наистина се нуждаят“, каза той.

Кинг също каза, че Брекзит е причинил значителни смущения, докато законодателите, които подкрепиха оттеглянето на Великобритания от блока на ЕС, отхвърлиха предположението, че напускането на ЕС стои в основата на настоящата криза.

„Само ако ми бяха казали, преди да гласувам за Брекзит, че това ще предизвика студове в Мароко, можех да взема различно решение“,

каза иронично депутатът от Консервативната партия Дезмънд Суейн.

Джеймс Бейли, изпълнителен директор на веригата Waitrose, обясни, че доставките са били засегнати от екстремното време в Испания и Северна Африка.

Миналата година супермаркетите на Острова отново претърпяха смущения в доставките поради руската инвазия в Украйна, но наличността се подобри преди Коледа, с изключение на яйцата.

По-рано този месец Мароко забрани износа на домати, лук и картофи за страните от Западна Африка, за да намали цените в рамките на страната и да защити износа за Европа.