Цяло посолство се изсипало на събора в Рожен

Внушителна китайска делегация очарована от родопското село Момчиловци

Новини
18:05 - 22 Юли 2019
2727
Цяло посолство се изсипало на събора в Рожен

“Имате пълната подкрепа на Посолството на Китай в България”, заяви вчера в родопското дело Момчиловци новият посланик на Китай н. пр. Дун Сяодзюн. 

Дипломатът встъпи в длъжност наскоро и визитата бе първата в популярното в родината му родопско село. “На среща в кметството обсъдихме възможностите за съвместна работа, както и развитието на туризма, културния обмен и инвестициите”, сподели кметицата на селото Сийка Суркова.

Посланикът подчерта, че Момчиловци има потенциала да посреща повече китайски туристи, които от своя страна знаят за селото и проявяват интерес към него. Той пристигна с целият екип на посолството от 30 души и остана очарован от красотата на населеното място. Гостите видяха демонстрация за заквасване на кисело мляко и дегустираха овче мляко с боровинки. На изпроводяк посланикът получи за спомен от Момчиловци мини гайда и сувенири. Преди това делегацията не пропусна да се отбие и на Роженския събор.

Не за първи път китайци гостуват в родопското село. Преди години в околностите е сниман китайският “Сървайвър”, в който гостите от далечната страна са се учили да оцеляват сред природата, както и да усвояват тънкостите на селския живот — доене на добитък, производство на кисело мляко, кашкавал и сирене.