Д-р Арман Постаджиян: Хората бързо се адаптират към температурите

Всеки човек усеща тези температурни амплитуди, но колкото по-здрав е той, толкова по-малки са проблемите, обясни медикът

Здраве
09:46 - 19 Април 2024
2326
Д-р Арман Постаджиян: Хората бързо се адаптират към температурите

Хората бързо се адаптират към температурните амплитуди. Това каза в предаването „Тази сутрин“ кардиологът д-р Арман Постаджиян, началник на Клиниката по кардиология в университетска болница „Св. Анна“

„Със сигурност рязкото понижаване на температурите влияе върху нашето здраве и това не е нещо неочаквано. Това, което не беше нормално, е да имаме 35 градуса през април. Иначе, температурите в момента са такива, каквото би следвало да са през този месец“, каза той.

Кардиологът обаче призна все пак, че температурната амплитуда тази седмица не е била нормална, но добрата новина е, че хората бързо се адаптират. „Като цяло студът има своите неблагоприятни последствия върху човешкия организъм – наблюдава се покачване на кръвното налягане, но той влияе и върху други системи“, поясни той.

Д-р Арман Постаджиян говори за сезоните и тяхното влияние върху хроничните заболявания. „Тези опасни явления, които се случват напоследък, са по-интересни от медицинска гледна точка. Те ни налагат сравнително бърза адаптация“, посочи той.

Според него всеки човек усеща тези температурни амплитуди, но колкото по-здрав е той, толкова по-малки са проблемите. „Респективно – колкото по-болен е човек, толкова по-податлив е той на резките промени във времето“, каза той.

„Една голяма част от хората са добре запознати със състоянието си и със симптомите, които се появяват при тях. Те знаят как да ги менажират. Но проблеми има предимно през лятото, когато стойностите на кръвното падат и хората спират да си пият лекарствата. А това е сериозна грешка“, обясни още той.