Д-р Аспарух Илиев от Берн развенча измишльотините на Стойчо Кацаров за 43-те %

Здраве
08:30 - 22 Юни 2021
7187
Д-р Аспарух Илиев от Берн развенча измишльотините на Стойчо Кацаров за 43-те %

Завеждащият лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн д-р Аспарух Илиев направи на пух и прах бомбастичните твърдения на служебния министър Стойчо Кацаров, че 43 на 100 от българите вече са се срещали с COVID-19.

"Отчитането на антителата трябва да стане не след преболедуване и съмнение за Ковид, защото това изкривява статистиката. Необходимо е да се проследят тези хора, които са се изследвали за холестерол например и между другото са си пуснали от любопитство и антитела." Това коментира д-р Илиев по повод твърде съмнителните твърдения на дупнишкия си колега.

"Тези данни трябва да се рандомизират по възрастови, болестни и популационни критерии. Данните са там, но не са елементарни за обработка. Научният анализ има система и тази система трябва да се спазва. Иначе данните са шум", обясни той.

Както е известно, вчера министър Кацаров изнесе сензационни данни от някакво неуточнено проучване, извършено на случаен принцип, което показало, че от взети 2665 проби, 43 процента са показали наличие на антитела срещу коронавируса.

Пробите са били събирани в различни дни в периода 25 май - 11 юни 2021 г., от 38 населени места. Данните бяха представени с презентация от собственика на частна лаборатория, която е направила собствено проучване, д-р Недялко Калъчев.