Д-р Бойко Пенков: Нека по-често говорим за донорството

С изричането на едно "Да" могат да бъдат спасени до 7 човешки живота

Здраве
14:42 - 11 Ноември 2019
2298
Д-р Бойко Пенков: Нека по-често говорим за донорството

Нека по-често говорим със семействата си за донорството и трансплантацията. Донорската карта, която е част от Националната кампания „Да! За живот!“, е добър повод за такъв откровен разговор с близките ни. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на събитието по засаждане на лирово дърво в района на НДК, което да напомня за хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи, са спасени човешки животи.

Той посочи, че това се прави в знак на признателност към хората, спасили човешки животи с даряване на органи, като символиката на лировото дърво е специална и изказва благодарност към близките, взели трудното решение. 

"Надявам се, че то ще бъде символ на кампанията, която сега започва - да дарим живот на хората, които имат нужда. Още веднъж огромно благодаря", обърна се близките на починалите Бойко Пенков.

"Като човек, който е преживял трансплантация и живее благодарение на донора си, който не познавам и съм благодарна всеки ден, за мен това е символ на живота и неслучайно на табелата сме записали "защото сме живи", сподели Наталия Маева, наскоро подложила се на животоспасяваща операция.

По думите ѝ с изричането на едно "Да" могат да бъдат спасени до 7 човешки живота, каквато е и целта на тази кампания.

Листата на лировото дърво наподобяват сърце, а цветовете му напомнят лотус, който е един от символите на творението, раждането и слънцето като източник на живота. Инициативата е част от кампанията в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да, за живот".