Д-р Брънзалов: Личните лекари още нямат достъп до здравните досиета на пациентите си

Здраве
13:56 - 03 Септември 2024
686
Д-р Брънзалов: Личните лекари още нямат достъп до здравните досиета на пациентите си

Вече можем да получим достъп до електронното си здравно досие без електронен подпис. Личните лекари обаче все още нямат достъп до централизирана система, чрез която да видят досието на пациентите си, съобщи в студиото на БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"До този момент общопрактикуващите лекари имаха достъп само за тези пациенти, които са в тяхната листа и относно документите, които те са издавали, и то не всички. Имам предвид - талони за консултация, изследвания за хоспитализация, дали е хоспитализиран. Все още нямаме обратна връзка, когато епикризата при престой в болнично заведение е в електронен вид", коментира той.

Има политическо обещание личните лекари да получат достъп, за да се знае какво се случва с пациентите им, но нещата за пореден път се бавят.

"Най-добрият контрол е от страна на пациента. Българският лекарски съюз няма контролни функции, вие можем да даваме експертни становища, но тези политически решения се взимат на друго място", заяви д-р Брънзалов.

Бюджетът за аптеките, които изпълняваха така наречените безплатни рецепти приключи към края на юли - според д-р Брънзалов причината е, е не е направен точен анализ кои да са тези лекарства и как ще се процедира с тях.