Д-р Цветеслава Гълъбова: Дадоха ни защитни облекла на 36 г. , разпадат се

Здраве
16:29 - 30 Април 2020
6173
Д-р Цветеслава Гълъбова: Дадоха ни защитни облекла на 36 г., разпадат се

"Столичната РЗИ даде и на Държавната психиатрична болница „ Св. Иван Рилски” защитно облекло - гащеризони, от 1984 г. Те са същите, които получиха медиците във Видин. Екипите са неизползваеми, тъй като се отворят, се разпадат. За това сигнализира пред Lupa.bg директорът на здравното заведение и член на Медицинския съвет д-р Цветеслава Гълъбова.

„Материята прилича на промазана хартия. Тя е на 36 години. Освен тези гащеризони, ни изпратиха очила, 100 броя калцуни и още толкова ръкавици. Не стигат калцуните и ръкавиците и ние си докупуваме”, обясни медикът.  

Тя обърна внимание, че качествено защитно облекло получават само медицинските лица от първа линия. „А повече от половината заразени медици не са от първа линия. Нека да стане ясно, че се осигурява само първата линия. Щабът непрекъснато повтаря, че всеки болен трябва да бъде третиран като потенциален носител на зараза. Аз съм съгласна с това, но нека всички да сме адекватно екипирани”, посочи д-р Гълъбова.

Тя обърна внимание, че здравното министерство все още не е допълнило заповедта от 27 март за болниците, които ще лекуват пациенти с COVID-19. „Няма посочена нито една психиатрична болница, не е ясно как ще се лекуват пациентите с психично заболяване и коронавирус. Аз предложих това да става в университетските клиники и психиатричните отделения на МБАЛ-овете, но никой не ме чу”, заяви медикът и допълни, че нито една от препоръките на Медицинския съвет за лечение на коронавируса не е взета под внимание.