Д-р Цветеслава Гълъбова пред Lupa.bg: Медицинският съвет ще работи

Здраве
19:34 - 07 Април 2020
6111
Д-р Цветеслава Гълъбова пред Lupa.bg: Медицинският съвет ще работи

Медицинският съвет засега продължава да работи. Подготвили сме доклад от над 400 страници, който е депозиран в Министерски съвет, тъй като е наш възложител. Така ние сме си  изпълнили предназначението, за което сме наети. Това обясни пред Lupa.bg д-р Цветеслава Гълъбова, член на Медицинския съвет и директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

„Не сме се разпуснали, а продължаваме да работим като екип. Продължаваме да правим виедоконференции през вечер. Очакваме в следващите дни да се формализира краят на съществуването ни. Можем да продължим да функционираме с друго име. Опитът, който ще натрупаме покрай коронавируса, ще бъде полезен за спряване с всякакъв вид медицински кризи”, смята д-р Гълъбова.

„Аз направих препоръка да се определят конкретни заведения, в които ще се лекуват психичноболни.  Това още не е направено от министерство на здравеопазването. Миналия петък излезе заповед на министър Ананиев, в която поименно се посочват болниците за лечение на COVID-19 и няма нито едно презназначено за хората с психични заболявания. Би трябвало да има конкретни лечебни заведения за тези пациенти, тъй като психиатричните болници в голям процент са стари сгради, които не могат да осигурят разделяне на потоците. Те са пригаждани за болнични заведения, а не са строени за такива. Повечето са отдалечени от многопрофилните болници. Най-подходящите за лечение на хора с психични заболявания са университетските психиатрични клиники, психиатричните отделения към многопрофилните болници”, обясни д-р Гълъбова.