Д-р Цветеслава Гълъбова пред Lupa.bg: Психиатриите са станали прюти

Ексклузивно
13:01 - 19 Юли 2019
4916
Д-р Цветеслава Гълъбова пред Lupa.bg: Психиатриите са станали прюти

В момента психиатричните болници работят като приюти. Настаняват се хора, които имат нужда от социални заведения, а не от болници. Това обаче ще се промени, тъй като предстои създаването на дневни центрове за тях. Това заяви пред Lupa.bg д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия „Св. Иван Рилски” в Курило.

В болницата на д-р Гълъбова са настанени 25 души, които не са със заболявания, лечими в психиатрия. В другите психиатрични болници броят на такива пациенти дори е по-голям.

„В лечебните заведения като моето се налага хора, които са извършили убийство или опит за такова престъпление, да остават. Те също заемат болнични легла и то за неопределен период от време. В един момент може да се окаже, че няма къде да се настанят истински нуждаещите се от специализирана грижа”, предупреди медикът.

Докато броят на душевноболните остава непроменен, то страдащите от неврози се увеличават. Това е тенденция характерна не само за България, но и за целия свят, подчертава д-р Гълъбова. Стресът си остава главната причина за отключването на неврози. У нас проблемите на психиката продължават да бъдат подценявани. Повече се обръща внимание на физическото здраве, каза още лекарят.