Д-р Дариткова обясни отпадането на задължителната болница при COVID-19

Политика
17:46 - 22 Ноември 2020
4270
Д-р Дариткова обясни отпадането на задължителната болница при COVID-19

Шефката на ГЕРБ в парламента и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обясни какво е наложило спешните поправки в Закона за здравето, при които беше отменено задължителното болнично лечение на пациенти с COVID-19.

"Между непрестанни прегледи и консултации с пациенти в тази нелека Ковид-обстановка, реших да обясня защо предлагам точно тези промени в Закона за здравето. Те явно остават неразбрани от опозицията или умишлено се използват за манипулативни цели.

На 13.11.2020 г. внесох пред Народното събрание предложение за промяна в Закона за здравето, с която да се прецизира текстът, приет през май месец тази година. В чл. 61, ал.1 действащият закон гласи следното: „На задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне“.

Предложената от мен редакция чл. 61, ал. 1 е: „На задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID -19 и туберкулоза с бацилоотделяне“.

Прецизирането е нужно, защото тълкуванието на първата редакция е, че е задължителна както изолацията, така и болничното лечение, а никой не може да бъде подлаган на лечение задължително, против волята му. Има и изключения, но те се прилагат чрез съда, като принудителното настаняване в психиатрично заведение например.

Хартата на основните права на Европейския съюз сочи, че в областта на медицината и на биологията трябва да бъдат зачитани по-специално свободното и информирано съгласие на заинтересованото лице. Подчертавам СВОБОДНОТО И ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ!

С тази поправка се премахва и задължителната карантина в болничните звена, различни от Ковид - зоните. Става въпрос за това, че цели отделения се карантинират заедно с персонал, пациенти и придружители, намиращи се там към момента на издадени от директора на РЗИ заповед за карантинен режим. Така например до края на август месец НЗОК е платила на болниците за лечение на над 5000 пациенти с коронавирус, отделно от това е платено за повече от 600 души, които са били карантинирани в лечебни заведения.

Бих искала да уточня, че когато се наложи да променяме този текст, за да въведем изискване за задължителна изолация в началото на корона-кризата, ние го вписахме заедно с особено опасните инфекции. Въведохме съюза "и/или", за тълкуване, че не винаги, когато имаме изолация, се налага и задължително болнично лечение. Текстът обаче създаде двусмислие и затова сега предложих изрично задължителното болнично лечение да отпадне.

Нали никой не мисли, че всички болни от корона вирус трябва да бъдат подложени на болнично лечение!? Както знаем, едни пациенти прекарват вируса без симптоми, други - с леки, трети - с тежки симптоми. Убедена съм, че за COVID-19 не се налага при всички случаи задължително болнично лечение, а само задължителна изолация.

Болничното лечение е по предписание на лекар, насочил пациента за хоспитализация с негово или ако той не е в състояние, със съгласието на близките му. С новите текстове, които предлагам, се определят противоепидемичните мерки, а не показания за прием в болница".