Д-р Димитър Петров пред Lupa.bg: Дефицитът на НЗОК е над 400 млн. лева

Общество
14:47 - 15 Юли 2019
2824
Д-р Димитър Петров пред Lupa.bg: Дефицитът на НЗОК е над 400 млн. лева

Над 400 млн. лева ще стане дефицитът на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), прогнозира пред Lupa.bg бившият ѝ подуправител д-р Димитър Петров. Официално зам.-здравният министър и шеф на надзора на НЗОК Жени Начева обяви, че търсят 285 млн. лв. Само че тя пропусна да прибави още 130 млн. лева, които трябва да отидат за болниците, осъдили НЗОК за надлимитна дейност.

Жени Начева отказваше цяла година да признае, че НЗОК дължи на чужди фондове 285 млн. лв. Тя твърдеше, че са много по-малко - 70 млн. лв. Правеше сметки да се издължава към чуждите фондове лека-полека и дълговете да си стоят. Само че чуждестранните болници започнаха да връщат пациенти, което е най-вероятната причина тя да признае, че дефицитът е много по-голям и дължимото трябва да започне да се изплаща, обясни д-р Петров.

Жени Начева пропусна да обяви и дължимите суми към болниците 

„След близо 2 години Жени Начева прогледна и разбра, че дефицитът е 285 милиона лева”, коментира д-р Петров.

Заради разминаването в цифрите с дефицита си замина и предшественикът на д-р Дечо Дечев - Камен Плочев. Той се отказа да управлява Касата заради нееднократното подменяне на истината. Освен това се чувстваше само като лице на Касата, а не като неин управител. Според неговите подчинени, решенията се вземали не от Плочев, а от Жени Начева.