Д-р Дончо Дончев: Пандемията е асиметрична световна война

Всички, които сме в болниците, живеем в паралелен свят, смята медикът от ВМА

Общество
22:20 - 20 Ноември 2020
4128
Д-р Дончо Дончев: Пандемията е асиметрична световна война

"За мен тази пандемия е асиметрична световна война. В първата фаза тя беше с всички признаци на такава - невидим враг, който създаваше кризи. Сега имаме ясно очертана фронтова линия и това са болниците". Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ д-р Дончо Дончев от ВМА, който е преболедувал коронавирусна инфекция и след това е дарявал плазма за лечение на други заразени с COVID-19 пациенти.

Според него през пролетта колкото и да са били уморени медицинските кадри, сега умората е несравнително по-голяма.

"Знаеше се, че ще има нов прилив, навсякъде са максимално натоварени. Когато казвам, че са изтощени, е доста благоприлично. Ако има бедствие, което предстои, това е невероятната умора и изхабеността на хората, които са на първа линия", обясни той. 

"Осъзнавам, че всички, които сме в болниците, живеем в паралелен свят. Обсебени сме от друг начин на съществуване. В същото време се учудваме, че ежедневните проблеми съществуват, а в болниците проблемът е дали ще приемем нов болен, или как в отделение с 30 легла да настаним 41 човека", каза още д-р Дончев.

Според него всички хора в болниците са решени да направят всичко докрай. "Истината е, че това са хора, които отиват изцедени на дежурствата. Изстискват всичко от себе си", каза още той.