Д-р Илко Семерджиев: Идва ерата на техно-хуманоидите

Личности
16:00 - 08 Октомври 2020
3623
Д-р Илко Семерджиев: Идва ерата на техно-хуманоидите

Нобеловата награда за химия за 2020 г. вече е в ръцете на двете дами, които коментирах преди повече от 2 години - Еманюел Шарпентие и Дженифър Дудна - за "разработване на метод за редактиране на генома". Нямам какво да добавя към написаното тогава освен едно - неолибералният трансхуманизъм чука на вратите ни.

Има ли действащ политик, който да го забележи, осъзнае и да отговори по достойнство? У нас не виждам. Всъщност темата следва да е биология, но химията явно е по-добро прикритие. След нобеловите награди за химия неолибералният трансхуманизъм чука на вратите ни.

Генно инженерство и полов релативизъм

През 2012 г. молекулярният биолог проф. Дженифър Дудна и нейният сътрудник Еманюел Шарпентие (Калифорнийски университет) изследвайки как бактериите се предпазват от вирусни инфекции, откриват CRISPR – технология за генно редактиране, която бързо навлезе за приложение върху бактерии и спори, растения, животни, а вече и върху хора. Откритието се състои най-общо в установяването на факта, че когато една бактерия бъде „нападната“ от вирус, тя произвежда частица РНК генетичен материал, който е идентичен с кодони на вируса. Тази частица, съвместно с протеина Cas9 (ДНК режещ ензим), блокират ДНК-то на вируса и така го неутрализират.

Това става по следния начин - когато РНК-то намери комплементарна последователност, Cas9 извършва прерязване на нуклеотидната верига и вкарва РНК комплекса на точно определено място в генома. Революцията е, че системата на практика позволява всяко нещо, което има ДНК, да бъде променено по усмотрение на оператора - учените вече могат лабораторно да пресъздават същия процес и да внасят, изтриват или поправят ДНК, което се явява основата на генното инженерство, а CRISPR Cas9 засега се очертава като най-прецизната технология, с която се допускат най-малко грешки.

Технологията TALEN вече от доста време се използва за генно редактиране в медицинската практика, но интересното е, че през 2017 г. CRISPR получи разрешение за извършването на експериментално генно редактиране на човешки ембриони във Великобритания в института „Франсис Крик“.

Така идеята за "дизайнерски" бебета изглежда все по-реална, а притесненията относно потенциална злоупотреба с технологията за целите на евгениката (подобряване на човешката наследственост) са основателни защото бързо могат доведат не само до генна дискриминация, а до елиминиране на еволюцията въобще и до отваряне на ера на генно-модифицираните техно-хуманоиди.

Ето защо на 15.01.2018 г. постнах във Фейсбук следното:

Явно приближава края на любовното биологично творчество на мъжът и жената. Отварят се новите бизнес-ниши на донорите на сперма и яйцеклетки, крио банки, ин витро центрове и производството на дизайнерски бебета с CRISPR Cas9 генетични технологии. Третият райх ряпа да яде, еволюцията също - настават нови времена на пазарното производство на деца по поръчка на всички социални полове (засега 31). Е, какво значение би имал биологичният пол, след като той вече няма да служи за възпроизводство, а само за донорски бизнес и препитание, и... експлоатация от социалните полове! Запомнете тази прогноза - след време Истанбулската конвенция ще бъде синоним на края на човечеството и началото на ГМО хуманоидите. Съчетани с дигиталните технологии и роботиката (техно)хуманоидите ще бъдат новите арийци. А мъжът и жената като такива вероятно ще останат единствено индивиди развъждани в сепарирани донорски ферми.

Д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, публикацията е назаем от стената му във фейсбук