Д-р Кацаров: За Бога, ваксинирайте се - морбили убива 30 пъти по-често от COVID-19

Хората се страхуват от лечебните заведения и оставят децата без защита

Здраве
12:09 - 08 Септември 2020
3155
Д-р Кацаров: За Бога, ваксинирайте се - морбили убива 30 пъти по-често от COVID-19
Притеснителен спад в нивото на ваксиниране сред населението се забелязва след забраната за ваксинации, която беше въведена през месец март. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Думите му са по повод отчетения между 5 и 20% спад в броя на направените задължителни ваксинации за 2020 г. в сравнение с миналата година.

Според него това се дължи не толкова на страх от самата ваксина, колкото на страх от зараза в лечебните заведения, където се предполага, че е по-вероятно да да се срещне заразен с коронавирус.

По думи на медика заразяването с морбили е 30 пъти по-смъртоносно от това с COVID-19, а също последиците от морбили могат да са по-тежки от тези от коронавируса. Д-р Кацаров настоя да се създаде организация децата да бъдат ваксинирани, преди да тръгнат на училище.

Според него проблемът идва оттам, че не се прави епидемилогичен анализ. Той заяви, че мерките за справяне с пандемията са били погрешни и единствените сигурни данни са лабораторните изследвания. По думи на д-р Кацаров пациентите сами плащат 90% от тестовете, докато НЗОК е поела само 10 000 PCR теста.