Д-р Кунчев: Не очакваме повишаване на болните от коронавирус

Новини
08:16 - 01 Октомври 2021
4682
Д-р Кунчев: Не очакваме повишаване на болните от коронавирус

Както се видя вече влиянието и на започнали учебен процес, и в училищата, и във висшите учебни заведения, няма кой знае какво драматично повишаване на болните от коронавирус.

Оттук нататък не очакваме повишение, виждате, че се движат между 1800, 2200 и 2500 максимум, дори да минат 3000, дори да станат 3500, системата може да ги поеме. Все пак тия 5000, които са в болница, ние бяхме достигнали помните 9000. 

Това заяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев в "Здравей, България" по Нова Тв.

Мерки нямаше да има, ако бяхме стигнали 70%. Имайте предвид, че тези цифри, които се струват едва ли не научна фантастика, отдавна са минало за Малта, за Дания, за Португалия. Държавата няма да оставя нещата без контрол и без опит за управление поне на процесите.

Ако няма никакви мерки, така че да задръстим системата, хората да нямат достъп до лечение и да си умират вкъщи, това не е приемливо и няма да стане, допълни д-р Ангел Кунчев.

На 4-месечен период процентът на починалите с ваксина срещу коронавирус е 0,77%. Това е 1 на 160 души”. Такова мнение изрази главният държавен здравен инспектор.

„Надявам се да нямаме по 10 хиляди положителни проби дневно. Математиците винаги са познавали и много ни помагат, но се надявам това да не се случи”, каза той. Специалистът добави, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок.

„Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така, има големи рискове”, каза Кунчев.

„Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Такава практика има. Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки един случай на фалшив сертификат ще се оправдае в съда именно с това нещо”, обясни Кунчев.

Главният държавен инспектор съобщи, че тече проверка на лекар, който прави много имунизации на хора от различни краища на страната. Подозренията били за издаването на фалшиви ваксинационни сертификати.

„РЗИ казват, че в списъка му има хора от Благоевград, Несебър и Елхово”, добави Кунчев.