Д-р Любомир Киров пред Lupa.bg: Мангъров да си гледа работата, а не личните лекари

Здраве
22:45 - 04 Ноември 2020
8684
Д-р Любомир Киров пред Lupa.bg: Мангъров да си гледа работата, а не личните лекари

„Нека д-р Атанас Мангъров да се занимава с работата, която трябва да върши, за която има сключен договор и да си упражнява професията като лекар в инфекциозно отделение. Когато започне да работи като общопрактикуващ лекар, тогава може да се изказва по отношение на нашата работа. Така председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р  Любомир Киров отговори пред Lupa.bg на нападките на д-р Мангъров, че джипитата са виновни за жертвите на COVID-19.

„Кой не се притеснява от болните от коронавирус, от тази инфекция, която се разпространява бързо, защото нямаме никаква защита и никакви средства за противодействие, може би само д-р Мангъров има?!“, попита риторично медикът.

Той коментира проблема със забавянето на линейките. „Не трябва да се правят изявления, че хората са починали, защото малко по-късно са влезли в болница. Човек може навреме да отиде в болница и пак да почине.  Зависи от състоянието в което е. Забавянето на линейките се дължи на организацията. Виждаме, че има опити това да се преодолее и аз се надявам проблемът да се реши. За да осигуриш повече линейки, трябва да има персонал, трябва да има средства. Всички са наясно, че се намират много трудно хора, които да работят. Има много други болести, които искат спешна намеса и линейката трябва да отиде навреме, защото става дума за един или два златни часа“.

По думите на д-р Киров разхлабването на противоепидемичните мерки не са причина за разрастването на пандемията. „Много хора започнаха да знаят и да приказват. Трябва да има известно мълчание. Когато се избистрят нещата, тогава да се говори“, съветва общопрактикуващият лекар.