Д-р Людмил Симеонов пред Lupa.bg: Внимавайте с пиратките!

Ексклузивно
13:50 - 23 Декември 2019
3485
Д-р Людмил Симеонов пред Lupa.bg: Внимавайте с пиратките!

Да се внимава с пиратките в новогодишната нощ. При неправилно ползване те могат да увредят ръцете, лицето и очите, заяви пред Lupa.bg доц. д-р Людмил Симеонов, началник на Клиника по хирургия на ръката и реплантация в „Пирогов”.

„Най-често ръцете са засегнати при използване на некачествени пиратки. Увреждат се върховете на пръстите или пък се получава разкъсване на цялата ръка. По-рядко вече се стига до ампутации. При самоделните пиратки обаче ампутацията е практика, тъй като има откъснати пръсти, крайници...”, обясни специалистът.

По думите му увреждането на върховете на пръстите е тежка травма, защото там са сензорите и се губи сетивност. Извършва се поредица от операции,  пресаждат се тъкани, ако се наложи. Ако обаче е много тежка увредата, ръката не може да се възстанови напълно. 

Пикът на пострадалите от неправилно боравене с пиратки е 31 декември срещу 1 януари. Гърменето започва още на Коледа. В първите дни на Новата година единични са случаите на потърсилите лекарска помощ заради травми от пиротехника.

Снимка на д-р Симеонов: 24zdrave.bg