Д-р Марин Даракчиев: Коронавирусът циркулира в Смолян преди извънредното положение

84-годишна старица е последният пациент с COVID-19 в областта

Здраве
09:32 - 17 Април 2020
4528
Д-р Марин Даракчиев: Коронавирусът циркулира в Смолян преди извънредното положение

84-годишна е последният случай на заразен с коронавирус в Смолян. Тя е с пневмония и е настанена е в инфекциозно отделение на областната болница. Така за Смолянска област до този момент с положителни проби са общо 29 души.

Според оповестени от Областния кризисен щаб данни най-много заразени са от община Смолян – 17 души, в Чепеларе – 4, в Мадан – 2, Девин – 2, Неделино – 3, Рудозем – 1.

В болница са настанени 10, от които 8 в МБАЛ-Смолян и 2-ма в МБАЛ-Мадан. Мъж и жена от Неделино, включени в общия брой, се лекуват в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Според областния управител Недялко Славов причината за големия брой заразени се дължи на близостта на курорта Пампорово, голям брой хора, работещи в Западна Европа, които след обявяване на пандемията се прибраха по родните места, застаряващото население и ГКПП – Златоград.

Досега са направени общо 241 PSR теста - 174 са подадени от смолянската болница, 53 от РЗИ, 5 от болницата в Мадан, 6 от девинската и 3 от златоградската.

В лабораторията са извършени 300 бързи теста. На този етап анализът показва, че 14% от изследваните са се срещали с вируса.

„Вирусът циркулира в Смолян още преди обявяването на извънредното положение – от февруари, да не кажа и януари“, коментира директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ д-р Марин Даракчиев.

Под карантина са 288 човека, като 35 от тях са контактни на болни.