Д-р Мария Петрова: Да не изправяме лекарите пред правни негативи

За ясно разграничаване на работата на Медицинския съвет и Националния щаб настоя новото звено

Новини
12:50 - 24 Март 2020
1564
Д-р Мария Петрова: Да не изправяме лекарите пред правни негативи

Трябва да има ясно разграничение между Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Съветът ще комуникира само от медицинска гледна точка за коронавируса и усложненията от него. Това уточни д-р Мария Петрова на брифинга на новото звено към кабинета, която е и специалист по медицинско право. 

Д-р Петрова ще осигурява правната страна на Медицински съвет. Самата тя подчерта, че е много важно нещата да бъдат юридически изчистени, за да не бъдат лекарите жертви на дискриминативни практики, или правата им да бъдат нарушавани. 

Сблъсквайки се с тая сложна ситуация, българският лекар е длъжен да практикува медицина по утвърдени от наука и практика технологии, заяви д-р Петрова. Но уточни, че това в момента не е толкова лесно.  

"В момента не можем да кажем, че има утвърдени практики  за тази ситуация и е лесно да се  подхлъзнем по публикации и източниции да изправим българския лекар пред правни негативи. Медицинският съвет затова ще търси помощ от всички институции, за да практикуват лекарите свободно и спокойно и да не вредят на пациентите, заяви д-р Петрова. . 

Трябва да подготвим почвата, ако се наложи да се ползват офлейбъл медикаменти, лекарите да не се чувстват уязвими. Това ще е една от функциите на Медицинския съвет, каза Петрова.