Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Здравеопазването е във фактически фалит

Здраве
17:33 - 12 Август 2020
4566
Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Здравеопазването е във фактически фалит

"Дълговете на болниците набъбнаха, защото дейността им намаля заради коронавируса. По официални данни задълженията на лечебните заведения са 700 млн. лева за първото шестмесечие. Като няма оборот, падат и приходите. Това е пазар ли е, който го доведохме до сергия или сериозна държавна политика, както пише в конституцията?", попита риторично пред Lupa.bg бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

„Когато една болница е търговски субект, е логично да изпадне във фалит. Дори да не бъде обявен, той е фактически. Голяма част от общинските болници са във фактически фалит заради огромните си дългове. Текат такива процеси и на областно ниво – виждаме ги в Добрич, Видин, Ловеч, Враца...”, посочи медикът.  

„В професионална, кадрова, финансова криза сме. Съдбата на давещия се е в ръцете на самия давещ се. За съжаление единственият давещ се е пациентът. Това е процес, който върви над 20 г., задълбочава се и никой от поредицата управляващи не обръща внимание на това. Измислят екстравагантни мерки като демонополизацията на Касата. Според властите тя  ще реши всички проблеми, както навремето ни обясняваха, че като сменим бюджетното финансиране с осигурително ще бъдат решени всички проблеми, но видяхме, че се създадоха нови”, коментира д-р Виткова.

По думите й здравната система е в изключително тежко състояние след като цели региони в страната са без медицинска помощ. Във Видин дефицитът на лекари доведе до закриване на цели направления – закриха Неврологичното, Инфекциозното... Пациенти с инсулти се возят в болницата в Белоградчик, където няма невролози. Идват за по няколко часа 2 пъти в седмицата, за да лекуват. Сега коронавирусът се лекува от очен лекар и дерматолог, защото няма инфекционисти. Те бяха изхвърлени на улицата, защото Инфекциозно отделение като част от търговския субект не носи печалба. Така разбрахме демокрацията”, каза още експертът.