Д-р Неделчо Тотев пред Lupa.bg: Махането на стандартите в болниците ще намали злоупотребите

Здраве
14:21 - 15 Юни 2021
3579
Д-р Неделчо Тотев пред Lupa.bg: Махането на стандартите в болниците ще намали злоупотребите

Ако се махнат стандартите в болниците, ще се намалят излишните разходи. Ще се даде възможност на малките болници да продължат да оказват денонощна медицинска помощ. Ще получат глътка въздух. Големите болници ще спрат да харчат ресурс, лекарите, които все още имат потенциала да работят, ще останат в България.

Ще се икономисат пари и ще се намалят злоупотребите - злоупотреба, е когато лъжеш за дипломи, за лекари, което неминуемо се случва, за да можеш да лекуваш. На кратко казано: ще се увеличи рентабилността на системата. Това заяви пред Lupa.bg д-р Неделчо Тотев, директор на МБАЛ "Чирпан" по повод последните предложения на здравния министър д-р Стойчо Кацаров в системата на здравеопазването. 

"Няма ясно разписани правила в България, нищо с нищо не се стикова, стандартите не се стиковат с нивата на компетентност. Когато стандартът е паднал в съда, тогава влизат в действие алгоритмите. Да, но те бяха направени по стандартите", обясни д-р Тотев.

"С въвеждането на стандартите и лимитите, изкараха медицината от здравеопазването. Мъчим се да отговаряме на изисквания, които не са за нашите условия. Трябва да преценим дали искаме да имаме достъпна помощ навсякъде, или да имаме медицинска помощ, чийто изисквания за нея са изфабрикувани от някого, и на които ще отговорят само някои болници", посочи д-р Тотев. 

По думите му с предложенията на министър Кацаров звената за вътрешните болести ще преживеят Ренесанс. "Така вътрешното отделение, което е гръбнакът на всяка една малка болница, ще продължи да работи, макар че лекарите избягаха по чужбина. Стандартите се въведоха през 2009 г. от д-р Стефан Константинов. В момента, в който влязоха в Държавен вестник започнаха да се правят ремонти. Александровска болница не отговаряше на изискванията, Правителствена също", припомни шефът на МБАЛ "Чирпан".

"Лимитите също пречат на лекарите да лекуват - приемаш колкото трябва пациенти, обаче получаваш ограничена сума. Нашите пътеки са силно недооценени, а на кардиологичните звена - надвишени. Тогава хората стават накачени като коледни елхи със стендове - вместо с 3 с 33", обясни медикът.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи миналата седмица сериозно занижаване на стандартите за броя лекари и медицински сестри, които болниците трябва да поддържат в своите клиники и отделения, за да осигурят качествена медицинска грижа за пациентите. Мотивът е: да се облекчат лечебните заведения, които изпитват сериозни трудности да покрият заложените в наредба на МЗ и в медицинските стандарти изисквания.

"Целта на предложените промени е да се премахнат чисто количествените изисквания към брой на персонала, работещ по отделните медицински специалности/дейности в лечебните заведения за болнична помощ, установен в зависимост от нивото на компетентност", се казва в мотивите към предложените промени.