Д-р Нина Байчева за трети път застава пред Темида за смъртта на бебе

Делото е върнато за ново разглеждане

Общество
15:14 - 25 Май 2020
6340
Д-р Нина Байчева за трети път застава пред Темида за смъртта на бебе

Гинеколожката д-р Нина Байчева от Тетевен за трети път се изправя пред Апелативния съд във Велико Търново. Тя е подсъдима за причиняване смърт на новородено поради немарливост преди 5 години.

Със своя присъда от 29.09.2016 г. Окръжен съд Ловеч е признал лекарката за виновна в това, че на 22 април 2015 г. в АГ отделението при МБАЛ „Д-р Ангел Пешев” в Тетевен, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, при водене на раждане на Наташа Габровска от село Глогово Ловеч, като дежурен лекар, нарушила чл. 80 от Закона за здравето във връзка с Правилата за добра медицинска практика – Медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, утвърден с Наредба 19.

Използвала лекарствения продукт „Окситоцин” в голяма концентрация и не проследила състоянието на жената . Не обърнала внимание, че родилката е с тесен таз и има пелви-фетална диспропорция, което довело до смъртта на новороденото.

Първоинстанционният съд определил наказание 2 години лишаване от свобода условно за Нина Байчева, с изпитателен срок от три години. Освен това подсъдимата трябва да бъде лишена от право да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

На основание въззивни жалби от подсъдимата и частните обвинители в Апелативен съд – Велико Търново било образувано дело, по което на 29.03.2017 г. присъдата е частично изменена в частта за лишаването от лекарски права. Процесът стигнал и до Върховния касационен съд, който го отменил на 10.01.2018 г. и върнал делото за ново разглеждане от друг състав.

Делото повторно е било разгледано от Апелативен съд – Велико Търново, като с присъда по него, въззивният съд отменил изцяло присъдата на Окръжен съд – Ловеч и вместо това признал подсъдимата за невинна и я оправдал по повдигнатото и от прокуратурата обвинение.

След подадени касационен протест от Апелативна прокуратура – Велико Търново и касационни жалби от частните обвинители, делото отново е било изправено във Върховния касационен съд, който за втори път отменил съдебния акт на Апелативен съд – Велико Търново и върнал делото за ново разглеждане от стадия на съдебното заседание.