Д-р Симидчиев: Covid-19 става настинка

Топ
18:12 - 22 Май 2020
8991
Д-р Симидчиев: Covid-19 става настинка

„Аз не подозирам, че ще има втори пик на зараза, но мисля че тя ще стане петият вариант на настинките, причинени от коронавируси". Това заяви д-р Александър Симидчиев пред Би Ти Ви.

Доктор Симидчиев отхвърли пикът на заразата да е бил по време на грипната епидемия през  януари. Преди 6 месеца имаше страх и неяснота, сега имаме знания и опит с тази пандемия, каза още д-р Симидчиев. Всяка конспиративна теория е породена от преинформиране на хората, обясни още медикът.

Няма медицинска логика, а по-скоро логиката е бизнес, коментира още лекаря по отношение на това пребиваващите до 7 дни да не спазват карантина, а тези за по-дълъг период да бъдат под карантина.

Мерките паднаха, защото вирусът се познава вече доста по-добре, вече знаем че има хора, които са невъзприемчиви към вируса и имаме много по-ясна вирусологична картина. „Ние наложихме рано мерките, имаше малко заразени в началото и това позволи да се овладее ситуацията.“, каза още д-р Симидчиев.

Проучванията за влиянието на БЦЖ ваксината показат, че благодарение на тази ваксина заболяването се преболедува по-леко, по- леко боледуват и хора с астма, въпреки, че имаше и теория и, че не е така, коментира още Симидчиев. Хората срещу ваксините са хора, които не са чели и не знаят достатъчно, коментира медикът.

Има някоколко стратегии за правенето на ваксини. Във всички разработки се предвижда и мутация на коронавируса и други важни неща, така че да бъде направена най-добрата и ефективна ваксина. С евентуалната ваксина трябва да се ваксинират определени рискови групи, а останалите хора могат и се справят и с вируса в момента, обясни още д-р Симидчиев.

Най-важно според него обаче си остава превенцията от заразяване, например в самолета, може да ни предпази маската, честото миене на ръце, и не пипането на повърхности. Като отидем на море, можем да се предпазим и от чревните вируси ако спазваме мерките за коронавируса, каза още Соимидчиев. „Коронавирусът доведе до това, че хората се научиха или си припомниха за това колко е важно и как се предпазваш от тези зарази.“, добави той.

По време на пандемията с covid 19 с  30% са намалели инфарктите, а с 20% по – малко са инсултите, това е факт заради това, че тези пациенти трябва да стигнат до болницата, а това не се случваше по време на пандемията, обясни Симидчиев. „Всъщност след пика на коронавируса, ще има пик на инсулти и инфаркти, и след това пик на хронично болните с усложнения,“ каза още той.

Има риск наесен да стане хаус, когато има други вируси и бактерии. Необходимо ще бъде тестване и добра организация на хората и медиците, има много варианти успокои д-р Симидчиев.