Д-р Симидчиев: Само 30% от българите спазват стриктни мерки

Между 15 и 20 на сто у нас изобщо не вярват, че има вирус

Общество
17:06 - 08 Юни 2020
4437
Д-р Симидчиев: Само 30% от българите спазват стриктни мерки

Едва 30% от българите спазват стриктно всички противоепидемични мерки, а близо 20 на сто са твърдо убедени, че коронавирус SARS-CoV-2 изобщо не съществува и, съответно, не носят нито маски, нито редовно мият ръцете си, нито спазват социална дистанция. Новината дойде от известния пулмолог д-р Александър Симидчиев, който е на мнение, че коефициентът на заразяване в България изцяло зависи от действията ни.

Но успокои, че според него прекаралите COVID-19 изграждат траен имунитет и много малка част от тях може да се заразят повторно.

"Дали огнищата на зараза ще угаснат или ще продължат да тлеят зависи само от нас”. Това заяви пред Нова тв д-р Симидчиев. 

Той добави, че ако обществото е достатъчно информирано за болестта, мерките трябва да се спазват. А спазването им не е трудно – миене на ръце, социално дистанциране и носене на маска в закрити помещения са някои от най-добрите начини да се предпазим.

Специалистът добавя, че вирусът оставя трайни изменения в белия дроб. „Остават фибрози и съдови изменения, които не могат да бъдат изчистени дори дълго време след преболедуване”, казва той.

Според него предстои да видим как вирусът ще се развие в хроничен план. Дали той ще приеме хода на обикновена настинка само на определени места в света или ще бъде нещо пандемично, като грипа.