Д-р Симидчиев: Училищата стават развъдник, носете маска при баба и дядо

Общество
09:00 - 18 Септември 2020
5939
Д-р Симидчиев: Училищата стават развъдник, носете маска при баба и дядо

"Училищата няма да се превърнат в инкубатор на коронавируса, но в разпространител - със сигурност. Няма да имаме тежко боледуващи там - децата като цяло се справят лесно с инфекцията, но ще я предават на членовете на семействата си." Това каза пулмологът д-р Константин Симидчиев в ефира на Нова ТВ.

Освен това ще има покачване на процентът на положителните за новия коронавирус тестове, но няма да расте хоспитализацията и смъртността, прогнозира още специалистът. Същевременно той предупреди, че има риск дете да зарази близък по-възрастен роднина, тъй като живеят заедно. Д-р Симидчиев отново наблегна на важността да се носят маски, включително ако ходим на гости на баба си и дядо си.

Докторът беше категоричен, че няма научно доказателство за вредна на маските, и призова задочно всеки, който твърди обратното, да представи научно доказателство. Как да управляваме по-ефективно пандемията в училище – възможно е с приложение на мобилния телефон, смята Симидчиев. Според него, трябва да се отбелязва броят на потвърдените случаи на COVID-19 в съответното училище – по думите му около 2000 училища, и като се вижда картината, ще може да се реагира. Когато видим повече случаи някъде, ще си зададем въпросът „защо” и така ще можем да потърсим отговорите, обясни лекарят.

Той напомни и отговорността на родителите – да говорят с децата си и особено преди училище, да се интересуват има ли някакви оплаквания, например температура, треска, умора. Що се отнася до това да се тестват всички контактни лица от първа линия при доказан случай на COVID-19, д-р Симидчиев заяви, че е въпрос на разпределение на ресурс. И наблегна, че при виртуална карта ще може да се пренасочва ресурс към по-горещи точки.

За финал Симидчиев предупреди отново – ако внимаваме, ако спазваме трите основни мерки срещу COVID-19 – дистанция, дезинфекция и дисциплина, тогава ще успяваме да се справим. Ако не го правим, ще има по-голямо увеличение. И според лекаря няма начин през по-студените месеци да се разминем без увеличение на случаите – въпросът е с колко.