Д-р Стойчо Кацаров пред Lupa.bg: Играем си на сляпа баба с коронавируса

У нас
11:44 - 27 Март 2020
28107
Д-р Стойчо Кацаров пред Lupa.bg: Играем си на сляпа баба с коронавируса

"Едно от нещата, които трябва да се направят в момента, за да се излезе от ситуацията с коронавируса, е да се събере информация за броя на заразените. Това може да стане само по един начин – като се тестват масово хората, както правят в Германия, Корея, Сингапур и пр. Тогава можеш да изолираш заразените." Това заяви пред Lupa.bg бившият зам.-здравен министър и съосновател на Центъра за защита на правата в здравеопазването  Стойчо Кацаров относно мерките за борба с COVID-19.

„От 2006 г. имаме национален план за борба с пандемиите. Той е много добър документ и предвижда създаване при такива случаи като с коронавируса пандемичен комитет. Ръководи се от вицепремиер и включва зам.-министрите на почти всички министерства. В този план е посочено кои болници трябва да реагират и кой какви отговорности трябва да има, какви функции, пред кого се отчита и пр. За съжаление нищо такова не беше направено”, посочи медикът.  

Той обясни, че щабовете и медицинските съвети са със статут на работна група. Създават се по чл. 24 от устройствения правилник на Министерски съвет и нямат никакви правомощия.

„Някои от нещата, които правят, паникьосват хората, а не ги успокояват. Пример за това е обявяването на извънредното положение. Спомняте си каква атака на магазините за хранителни стоки имаше. В нашата страна се вземат драстични мерки за ограничаване на стопанската дейност, движението на хората, без да е налична информация за разпространението на инфекцията. Играем си на сляпа баба в момента. Данните, които имаме, са за 200 заразени и трима починали. Това не са данни за епидемия. Почти сигурно е, че болните са много повече. Нелепо е да затвориш цялата страна при обявения брой заразени. Пипналите варицела са 3000 души през миналия месец. И никой не си е помислял за затваря страната”, обърна внимание Кацаров.

„Какво представлява събирането на хора в затворено пространство?! Прекрасна среда за обмяна на коронавируса. Ако се беше приложила друга стратегия, нямаше да се наложи да затварят Банско. Там откриха няколко случаи на заразени хора и можеха спокойно да тестват цялото население. Трябваше да изолират хората с положителен резултат, да ги проверят отново след седмица и останалите хора да не бъдат блокирани”, категоричен е бившият зам.-министър.