Д-р Тотко Найденов пред Lupa.bg: Коронавирус се гони с боров въздух и добра храна

Здраве
14:38 - 20 Август 2021
8472
Д-р Тотко Найденов пред Lupa.bg: Коронавирус се гони с боров въздух и добра храна

Най-въздействащото за възстановяване място от преболедуван Ковид са Родопите - защото там дишаме отрицателно йонизиран боров въздух, който прогонва свободните радикали (те малегнизират клетките), ядем кисело мляко, подквасено с бацилус булгарикус и безупречните местни специалитети, приготвени чрез печене, а не чрез пържене. Това препоръча д-р Тотко Найденов на хората, преминали през опасната зараза. 

"Отивайки в Родопите можем да посетим месните многобройни параклиси, именно затова говоря за родопски здравно-духовен туризъм. Негов център е смолянското село Момчиловци - край него се намират цели 28 параклиса, има и лековито аязмо.Планирам на 25 септември т. г., от 11 ч., в съседното село Славейно, Свещено място на българската медицина, да организирам среща по темата с кметовете на околните села. Надяваме се на подкрепа от държавата и ЕС", заяви медикът пред Lupa.bg.

Той препоръча след преболедуван Ковид храните да са висококалорични, с преобладаване на зеленчуците и течностите. "Грешка е да се твърди, че плодовете трябва да се консумират в неограничени количества - те съдържат фруктоза, която е по-опасна за възникване на диабет дори и от бялата захар; затова не трябва да надвишават 250 грама", обясни д-р Тотко Найденов. 

"Не само добрата храна ще възстанови организма, но и съчетанието на слънцето с водните процедури и фрикции и плуването; изобщо, както е казал Хипократ: "Природата лекува; лекарят само направлява.", напомни медикът

"Предпазването от повторно заразяване е както от първото: разстояние, след връщане вкъщи - никакво пипане на лицето, докато не си измием ръцете. Маските са донякъде предпазни средства, но след половин час вече са бомби с вируси... Затова трябва често да се сменят или поне - изпират", съветва лекарят.