Д-р Трифон Вълков: Коронавирусът вече губи силата си

Топ
23:07 - 28 Октомври 2020
11003
Д-р Трифон Вълков: Коронавирусът вече губи силата си

Д-р Трифон Вълков успокои българите, че коронавирусната инфекция вече губи от силата си. Според него обаче разпространението му става по-мощно.

"В началото първите пациенти бяха прибиращи се от чужбина и част от тях внасяха тази инфекция в страната. Това бяха първите хоспитализирани пациенти. Виждахме сценариите от Ухан и тогава видяхме първите тежки случаи - с много високи температури, изменения, убийствено тежки кашлици, бяха в наистина тежко състояние.

Д-р Трифон Вълков

Но в момента, в който ние изписахме първите няколко, се обърнах към началника на нашето отделение. Казах: тежко е, но мисля, че ние ще победим. Случи се това, което се случва с всеки нов щам - грип, морбили или всяка респираторна вирусна инфекция. Въпрос на време е тази инфекция да обиколи планетата и тя вече обиколи. Бягаме от неизбежното. 

Инфекцията никога няма да се адаптира към нашия организъм. Тя е възникнала от животните. Намерила е нас като приемник, за да се чувства комфортно в нашия организъм, от началото до сега става напасване с над 1300 мутации. Над 99% са синонимни мутации. Те нямат отношение нито към заразност, нито към клиника. 

Отслабено е сега като тежест и протичане спрямо началото на годината. В началото един човек можеше да зарази трима, сега вече може около 5-6. 

Вирусът вече разпознава човека като гостоприемник, но няма за цел да убие носителя, защото така инфекцията слага край на собствената си репродуктивност. Най-добре би било да се предава, но да няма изява. Той вече губи силата си, но се разпространява по-мощно. Но нашият организъм никога не се е срещал с такъв тип.

Ние сме нужни на тези причинители да извървят своя цикъл, те не са активни извън човешката клетка. Ние се срещаме ежедневно с представители на поне 10 вирусни семейства на ден. Този е чисто нов вирус. С течение на времето тази адаптация го превръща в нищо по-различно от сезонните, но кога ще настъпи този период, няма как да сме сигурни.

Отговорът на въпроса защо светът е така настроен, не е само медицински. Тези решения вече са факт и ние сме задължени да ги спазваме. Замисълът на маските е да предпазят отсрещния, не нас", обобщи д-р Вълков