Да не се продават "ателиета" в София, иска Фандъкова

Проверяват системите за паркиране на новите сгради в столицата

Актуални новини
21:07 - 13 Ноември 2019
1973
Да не се продават "ателиета" в София, иска Фандъкова

Премахване на понятието “ателие” и възможността да се продават апартаменти в нежилищни сгради. Това са част от предложенията за промени в Закона за устройство на територията, които столичният кмет Йорданка Фандъкова внесе в МРРБ.

Предвижда се още да отпадне възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и паркоместа чрез ползване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартхотели. “Искаме да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които има по-ниски изисквания.

Тези възможности се ползват от недобросъвестни инвеститори, които заобикалят правилата. Това създава проблеми както за градската среда, така и за хората, купили жилища в такива имоти - те нямат право на адресна регистрация, без която не могат да ползват предимства за прием на децата им в детска градина или училище, плащат по-скъп ток и т.н., обясни Фандъкова.

Тя настоява да се прекратят строителството на сгради само с ателиета и продажбата на самостоятелни обекти в общежития и апартхотели. Фандъкова предлага да има и регламент за размер на паркоместата и създаване на регистър на системите за паркиране.

"Констатираме много злоупотреби със системите за паркиране. Често те се демонтират, след като сградата е въведена в експлоатация, и хората са принудени да паркират на улицата. Предлагаме тези системи да се проверяват ежегодно”, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Той е назначил проверка на системите за паркиране на сградите, построени през последните 2 г. Предлага се и промяна в изискванията за брой паркоместа в общежитията - от 1 на 15 обитатели на 1 на 3 стаи. Фандъкова се е договорила със строителния министър Петя Аврамова за сформиране на работна група, която да подготви текстовете, за да се внесат после в парламента. Работи се и по втори пакет от законодателни промени за по-големи отстояния при строителство на жилищни сгради. Подготвя ги екип от УАСГ.