Да не си продавам гласа ли? Айде, бегайте у лево!

Вотът си е мой и ако искам ще го дам под формата на есемес на Биг Брадър, ще си го отпечатам на тениска, ще го поделя между Пеевски и Доган

Коментар
20:30 - 30 Септември 2024
4645
Да не си продавам гласа ли? Айде, бегайте у лево!

Всички столичани, а и тия дето сте минавали да пазарите на София, знаете тъпия надпис на Народното събрание, дето вече не е Народно събрание: „Съединението прави силата“. По агитационно безсмислие и обществена наивност малко неща могат да се сравнят с него. Но особено крещящо е :„Купуването и продаването на гласове е престъпление” – това е задължителният текст, който трябва да бъде неразделна част от всеки агитационен материал по време на предизборна кампания.

Идиотщината е заложена на най-елементарно, граматическо ниво от 3 клас. Купуването и продаването на гласове трябва да СА престъплениЯ, защото са две различни дейности. Или поне аз не съм чувал нито Пръча, нито Семката, нито Фитката или някой друг от фаворитите на Ивайло Мирчев сам да си продава и купува собствения вот. Би било тъпичко, особено ако се прави с посредник. Губят се парички на вятъра.

Но да оставим неграмотността на по детски наивния лозунг и да разгледаме същността на индивидуалното право на глас, на кебапчетата и дървата за огрев, срещу които се заменя и дали утре ако Трите хикса звънне на вратата мога да му взема триста кинта и да пусна каквато бюлетина ми намекне, или съм длъжен да го изгоня с шутове. Че и да звънна на 112.

Що се отнася до недоносчето, което Бай Йосиф Петров, Александър Лилов и Добри Джуров приеха за Конституция през 90-те, гласуването у нас е по марксистки колективна дейност, а не индивидуална. Сульо и Пульо ни приканват да всяка цена да отидем до урните и да си пуснем клетото листче, все едно ни викат на Ленински съботник. И горе-долу толкова балъци им откликват на призивите, колкото по време на соца ходеха да чистят канцелариите и цеховете. Повечето си пият неделното кафенце и се хихикат отстрани.

Виж, друго става, ако гледаме на гласуването като на индивидуално право на гражданина, пък било то и субективно. Оттук би следвало, че то не може да му бъде отнето, но за сметка на това избирателят има пълен карт бланш да го оползотворява както му изнася. Включително и да го делегира на друг, да не го упражни, да го продаде, да го замени, да си избърше гъза с него.

Напсувайте ме всички поред, ама ако баба Дора от Ветрино е решила, че Пръча ще употреби по-добре гласа й от самата нея, дето и преди да ослепее не е можела да прочете повече от 3 поредни изречения без да получи пристъп на мигрена – така да бъде. А ако въпросният дребен рогат добитък на всичко отгоре е решил да я почерпи с тон въглища – още по-добре и за бабката, и за Мариците, че нещо плашат, че ще ги затварят.

Искам да кажа, че гласът си е мой и ако искам ще го дам под формата на есемес на Биг Брадър, ще си го отпечатам на тениска, ще го поделя между Пеевски и Доган, ще го запазя целия за Лена Бориславова, или ще си дам на децата да го направят на топка и да го подритват пред блока.

Ама унизително било, ама сами сме си продавали бъдещето. А по-добре ли е някой малоумен и омазан с лютеница воин на светлината да ни го открадне? Гласовете са си ваши, братя, всеки сам си преценя колко струват. А за законовите последствия не се безпокойте, най-много да ви осъдят да метете листа 48 часа около местното училище. Струва си за 300 лева надница.