Да отидеш при Путин с розови чорапи

Защо тайландския премиер Срета Тависин ги сложи по време на срещата сис руския президент в Пекин?

Новини
23:02 - 19 Октомври 2023
24587
Да отидеш при Путин с розови чорапи

Международната среща на върха ''Един пояс, един път'' в Китай не се ограничи единствено до сериозни дискусии. Вместо това ''меките розови чорапи'', носени от министър-председателя на Тайланд Срета Тависин по време на срещата му с руския президент Владимир Путин, се очертаха като отделна тема за обсъждане сред потребителите на социалните медии и журналистите. Този необичаен моден избор може би ще постави потенциално нова тенденция в световната политическа мода.

Изборът на розов цвят за случая е отклонение от традиционното облекло, което се вижда на събития от такъв тип. Мненията по този въпрос са смесени. Някои го виждат като отклонение от конвенционалните правила за бизнес облекло без никакво особено културно значение. Възможно е произходът на Срета да е изиграл роля тук. Като един от най-богатите хора в страната, той пое ролята на премиер на Тайланд едва през август, след като преди това се е занимавал с бизнес. В такива кръгове смелите модни изяви не са рядкост.

Оказва се обаче, че не става въпрос за следване на модни тенденции или облекло, вдъхновено от последния филм за ''Барби''. В Тайланд всеки ден от седмицата се свързва с определен цвят, който се счита за благоприятен. Тази практика се корени в религията и митологията. Вторник например се свързва с бога на войната Пра Ангкхан, който е изобразяван с розова или червена кожа, облечен изцяло в червено и носещ червени цветя зад ухото. Така че ''щаствливият цвят'' във вторник е розовият.

Тайландската седмица има 7 дни - започва в неделя и завършва в събота. Дните от седмицата идват от имена на древни астрологични явления. Дотук няма нищо необичйно, защото английските имена на дните от седмицата произлизат от планети и древни богове. Една голяма разлика обаче е, че в тайландската култура всяка планета си има божество, което защитава този ден. И всяко божество има свой собствен цвят:

Неделя: Червено

Богът Пра Исуан уловил шест лъва и ги стрил на прах. Докато увивал праха в червен плат и го поръсвал с Нам Амарит или светена вода, той създал Слънцето.

Понеделник: Жълто

Жълтото се счита за късметлийски цвят. Според митологията Пра Исуан уловил 14 ангела и ги превърнал в прах, използвайки безкрайната си сила. След това увил праха в жълта кърпа и поръсил светена вода върху праха, за да създаде Луната.

Вторник: Розово

Пра Исуан улови осем биволи и ги превърна в прах, който увил в червеникав плат и напръскал със светена вода, за да създаде планетата Сатурн.

Сряда: Зелено

Според традицията зеленото се носи в сряда, защото Пра Исуан събрал 17 мистични слона и ги направил на прах, който увил със зелено листо. След като поръсил със светена вода, той създал планетата Плутон.

Четвъртък: Оранжево

Пра Исуан направил на прах 19 отшелници и ги увил в червеникаво-оранжева кърпа, създавайки планетата Марс.

Петък: Светло синьо

Пра Исуан превърнал 21 бика в прах на този ден, увил ги в светлосиня кърпа и ги поръсил със светена вода, за да създаде планетата Венера.

Събота: Лилаво

Пра Исуан уловил 10 тигъра в събота, поръсил ги с прах, увил ги в лилав плат и създал Сатурн.

В съвременен Тайланд цветовете на деня донякъде вече са загубили своето значение. Хората обикновено смятат за късметлийски цвета на деня, в който са се родили.