Да разджуркаме топките: Нова порция травеститско бинго с парите на държавата

Пореден и последен за сезона транш от Национален фонд „Култура“ потича към шоуто за драг кралици

Новини
17:45 - 23 Юни 2023
6497
Да разджуркаме топките: Нова порция травеститско бинго с парите на държавата

„Внимание, внимание! Честит прайд на всички!!! Време е за Дрингооо!“, бият камбаната във всички социални платформи организаторите на т.нар драг бинго, мартенският епизод на което разтресе държавата и постави куп въпроси относно наливането на държавни пари за частни клубове.

„Този месец, като за последно преди заслужена лятна почивка, ви каним на епичното ни шоу Dringo. Malina Yank и Princess ще ни понесат по вълните на дъгата и ще почетем легендарни изпълнители, които са оставили част от сърцата и душите си в подкрепа на LGBTQI+ обществото, в духа на прайд месеца. Prince, Тина Търнър, Фреди Меркюри, Боуи, Уитни са само част от имената, които ще съпроводят нашите топки в неделния следобед Подготвили сме и един Pride куиз, с който ще тестваме дъгите над вас, под вас, във вас, изобщо където искате да бъдат! Освежете шарените си познания и се подгответе за награди, усмивки и кралици!

Формулата е позната:

Драг кралици ще въртят заплашително топки до достигане на множествен… куп подаръци!“,

пише в анонса към предстоящото в неделя шоу.

Наглед незначителното събитие нямаше да привлече вниманието на аудиторията, ако не беше скандалният факт, че за реализацията му в огромна степен е отговорен Национален фонд „Култура“, който щедро е развързал кесията. Преди месеци стана ясно, че шоуто за драг кралици (т.е. мъже, имитиращи жени) е подкрепено от държавната структура със скромните 93 хиляди лева. Още тогава

Министерство на културата реагира и обяви, че назначава проверка, за да се изяснят обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта

с присъстващ хазартен елемент „Дългосрочна програма за растеж на The Steps – иновативно мултифункционално културно социално предприятие“. 4 месеца по-късно няма никакъв резултат от проверката.

Проектът на Сингъл Степ е минал през административното сито на НФК в периода, когато министри на културата бяха Атанас Атанасов и Велислав Минеков, и е по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации”.