Да защитим косата си от слънцето

Най-важното е да хидратирате скалпа си, след като се върнете от море или още докато сте там

Стил
12:44 - 25 Юли 2022
2905
Да защитим косата си от слънцето

Всяко лято се появява един и същ проблем - суха и предразположена към цъфтеж коса. Колкото и да обичаме да прекарваме време на плажа, да се къпем в морската вода и да събираме тен, толкова това се отразява зле на косата ни. И морето, и басейните изсушават косъма.

Най-лесните начини да предпазим косата си е, като я измиваме старателно всеки път, когато се върнем от плажа или от басейна. Използвайте по-голямо количество шампоан и накрая балсам, който да я омекоти. Натрупаният пясък и плажно олио от главата трябва да бъдат премахнати, защото оказват неприятно въздействие. За периода, в който сте на море, се опитайте да не използвате сешоар, защото това допълнително изсушава.

Ако прекарате по-дълго време на морето, след това е хубаво да посетите фризьора си, за да премахне цъфтежите и изгорелите, изтощени от слънцето краища. Най-често жените с по-тънък косъм и с по-светъл цвят страдат от увреждане на косата, причинено от слънцето. Не правете обаче грешката да изсветлите цвета си точно преди да заминете на морската си почивка. Така ще нарушите естествения пигмент на косъма и много лесно слънцето и солената вода ще навредят. Ако пък боядисате косата си преди морето, рискувате да изгубите цвета много бързо, пише 24 часа.

Освен на морето предпазвайте косата си и на басейна. Хлорът във водата я изсушава, прави я по-чуплива и лесно късаща се. Най-важното е да хидратирате скалпа си, след като се върнете от море или още докато сте там. Може да забърквате лесни и бързи маски за подхранване, с които ще върнете блясъка на косата си. Например използвайте само две съставки, които със сигурност са ви подръка. Домашна маска с яйце и майонеза ще придаде гладкост. Маслото от майонезата овлажнява в дълбочина и възвръща блясъка. Яйцето пък е добро почистващо средство. Смесете едно яйце с 4 - 5 с.л. майонеза и разбъркайте добре в купичка. После сложете върху косата, покрийте с найлонова торбичка или шапка за баня и след 20 минути измийте добре с вода.

Възползвайте се от яйцата, които са богати на протеини и поддържат косата здрава и мека, като освен това имат противовъзпалително действие. Разбийте две яйца, добавете 1 с.л. зехтин, 1 ч. прясно мляко и няколко капки лимонов сок. Нанесете на косата и скалпа и изчакайте 30 минути. Измийте с мек шампоан и хладка вода.

Много лесен начин да подхраните и овлажните косата си е, като нанасяте кокосово масло. То, освен че хидратира, предпазва и от гъбични инфекции като пърхот. Нанесете кокосовото масло на скалпа и по дължината на косъма. През цялото време хубаво масажирайте. Покрийте главата с шапка за душ за 2-3 часа или цялата нощ. След това измийте добре с шампоан.

 
Друго лесно домашно средство, което помага за възстановяването на косата, прави я мека и пази скалпа от микроби и гъбички, е ябълковият оцет. Само трябва да добавите 1 с.л. към 2 чаши вода. Изплакнете косата с тази смес, а след това я измийте с шампоан, за да премахнете миризмата.

Лесна рецепта за маска за коса е с кисело мляко и мед. Направете я, ако косата ви е суха и чуплива. Мазнините от киселото мляко ще помогнат за овлажняване и почистване на скалпа, а медът ще хидратира, ще намали накъсването и ще я направи мека и гладка. Трябва само да смесите в купа половин кофичка кисело мляко с 4-5 супени лъжици мед. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес и нанесете върху цялата дължина на косата. Изчакайте така 15-20 минути, след което измийте добре.