ДаБг: Портних е разследван по наш сигнал

Стела Николова е подала сигнал до Европейската прокуратура

Новини
15:03 - 11 Октомври 2024
4498
ДаБг: Портних е разследван по наш сигнал

След сигнал на Стела Николова от „Да, България” Европейската прокуратура повдигна обвинения срещу бившия кмет на Варна Иван Портних и бившия областен управител Стоян Пасев за измама с 3,4 млн. евро, отпуснати за реконструкция на несъществуващото рибарско пристанище „Карантината”, съобщават от партията.

„Подадох сигнал до Европейската прокуратура, давах показания като сигналоподател и сега тези двамата, както и всички замесени, ще си понесат последствията. Най-сетне след четири години имаме обвинение”, заяви Николова.

Сред обвинените са общо четирима души, а разследването на Европейската прокуратура е установило, че рибарското пристанище  за реконструкция всъщност никога не е съществувало, съобщават от партията. 

„Земята там е регистрирана като „скали и пясък”, а четиримата заподозрени просто са събрали няколко понтона и са ги пререгистрирали като пристанище. Проектът за 3,4 млн. евро трябваше да бъде съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство с 2,8 млн. евро, а останалите 675 475 евро е трябвало да бъдат осигурени от националния бюджет. Случаят е докладван и подкрепен от ОЛАФ”, пишат от Европейската прокуратура, се казва още в позицията на "Да, България".