Дачич: Международната общност трябва спешно да спре Курти

Той посочи, че всичко това се случва преди продължението на диалога между Белград и Прищина

Балкани
14:15 - 02 Април 2023
1218
Дачич: Международната общност трябва спешно да спре Курти

Вицепремиерът на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич посочи след заседанието на Бюрото за координация на службите за сигурност, че е специално анализирана ситуацията в Косово, която се оценява като все по-тежка, поради безотговорното поведение на косовските институции , съобщава Танюг.

Дачич, който е и секретар на Съвета за национална сигурност, призова международната общност да спре косовския премиер Албин Курти.

Той подчерта, че се повтаря същата история и, че Прищина продължава да руши всички постигнати споразумения, като това за чиниите, генерирайки нови кризи и дестабилизирайки ситуацията в Косово, а оттам и в региона.

„Това е реален индикатор за тяхното ясно намерение, че не искат мир и че се опитват да избегнат задълженията, които поеха в Охрид, между другото. И първото задължение е формирането на Съюза на сръбските общини. В тази връзка това е още един индикатор за международната общност, която трябва да приеме сериозно нашите предупреждения и, че с арестуването и преследването на сърби, нарушавайки гарантираните права и свободи, те създават нови кризи, за да не се постигнат нови споразумения, които биха били стъпка напред в нормализирането на ситуацията“, каза Дачич.

Той посочи, че всичко това се случва преди продължението на диалога между Белград и Прищина на 4 април в Брюксел.

„Ясно е, че на хоризонта е старата ситуация и нова криза, генерирана от Прищина. Ще направим всичко, както и досега, за да защитим мира, да бъдем конструктивни, но постоянните провокации на Прищина създават атмосфера за всичко, което се обсъждаше Това всъщност е опит за бягство от формирането на Съюз на връбските общини”, каза Дачич.

Той заяви, че международната общност трябва да вземе това сериозно и да окаже натиск върху Прищина.

„Те представят сърбите като разрушителен фактор, престъпни групи, които палят коли, има масови репресии срещу сърбите в Косово и Метохия и това не може да доведе до успокояване на ситуацията. Затова спешно спрете Албин Курти. е отговорност на международната общност и това е основното послание на сесията", каза Дачич.