Дадена е „зелена“ светлина за жп линия Ямбол - Одрин

Откриха разширението на „Капитан Андреево“

Свят
17:16 - 05 Юни 2023
5207
Дадена е „зелена“ светлина за жп линия Ямбол - Одрин

„Зелена“ светлина за изграждане на железопътната линия Ямбол - Елхово - Одрин и граничен железопътен преход между България и Турция бе дадена днес.

Това стана с подписването на Меморандум за разбирателство между България и Турция за железопътен транспорт, между вицепремиера по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев и посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок. Церемонията се състоя на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“.

Преди това двамата откриха нови три ленти за обработка на хладилни товарни камиони и на извънгабаритни товари на пункта. На събитието присъстваха и вътрешният министър Иван Демерджиев и директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски.

Заради претовареността на всички транспортни коридори в нашия регион инициирахме подписването на този меморандум за трансграничен преход. Стартирали сме процедура за неговото проектиране и прединвестиционно проучване, поясни Алексиев. По негови думи са водени разговори с Европейската комисия, която е склонна да финансира този проект, който трябва да бъде реализиран в много бързи срокове.

На журналистически въпрос Алексиев отговори, че строителството по същество може да започне в близките три-четири години.