Дадоха отсрочка на Нетаняху за съставяне на правителство

Свят
17:49 - 09 Декември 2022
1419
Дадоха отсрочка на Нетаняху за съставяне на правителство

Бенямин Нетаняху, на когото бе възложено да състави следващото израелско правителство, ще има време да го направи до 21 декември, след като израелският президент Ицхак Херцог позволи първоначалният срок да бъде удължен с 10 дни, предаде Ройтерс, позовавайки се съобщение на президентската канцелария.

Нетаняху бе избран да сформира правителство след победата на десницата на изборите на 1 ноември. Той вече си е осигурил мнозинство в парламента, но още не е приключил със сключването на коалиционни споразумения.

Тъй като срокът за съставяне на правителство изтича тази неделя, Нетаняху поиска той да бъде удължен с две седмици, максималното, позволено от закона. Президентът Херцог, чиято роля на държавен глава е предимно протоколна, му даде още 10 дни.

"Това е сложно време за израелското общество, когато спорове по основни въпроси заплашват да го разединят и да разпалят насилие и омраза", каза Херцог в писмото си до Нетаняху, което президентството публикува.

Президентът призова за сформиране на правителство, което да представлява цялата страна, и за коалиция, способна да води цивилизован диалог.