Дадоха повече пари за големите проекти на Пловдив

Сумата ще бъде отпусната от бюджета за тази година

Новини
14:27 - 02 Август 2022
2215
Дадоха повече пари за големите проекти на Пловдив

Индексирането с 10 милиона и 450 хиляди лева на цените за строителството на десет инфраструктурни обекта в Пловдив приеха общинските съветници почти единодушно. Въпреки това темата предизвика бурни дебати. 

В началото на заседанието групата на ГЕРБ в общинския съвет поиска предложението да бъде изтелглено с мотива, че Народното събрание прие промени в законопроекта за обществените поръчки и е добре индексацията да бъде съобразена с методиката.

След като зам.-кметът Пламен Райчев ги увери, че няма проблем индексацията да бъде приета в предложения вид, Йордан Илиев от името на групата на ГЕРБ оттегли искането.

Предложението за оттегляне на точката бе дадено и от Демократична България и от независимия общински съветник Слави Георгиев, но те не събраха подкрепа по време на гласуванията.

Така с 20% ще се оскъпи строителството на пробива Модър – Царевец, улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър", на Водния проект "Брезовско шосе – бул. Дунав" и на реконструкцията на Кукленско шосе.

Другите обекти са рехабилитацията на улиците "Богомил" и "Радко Димитриев", озеленяване и изграждане на детски и спортни площадки в междублокови пространства, ремонти на улици и тротоари, както и подмяна на осветлението им.

Сумата ще бъде отпусната от бюджета за тази година за сметка на планирания ремонт на Голямоконарско и Рогошко шосе и други текущи ремонти.

По време на разглеждане на точката бе прието и предложението на Евелин Парасков за отпускане на допълнително 1,5 млн. лева за ремонта на ул. „Даме Груев”. Средствата не са индексация, а по сегашния договор. 

Причината е, че тази година бюджетът бе предвидил 3,7 млн. лева ,а голяма част от тях са усвоени и фирмата изпълнител няма средства за  следващия етап. Парите идват от проект за нова детска градина в „Северен”, чиято поръчка е забавена.