Дай, Боже, всекиму: Най-старият кмет в България почина на 102

Общество
17:45 - 20 Октомври 2020
3914
Дай, Боже, всекиму: Най-старият кмет в България почина на 102

Дни преди да навърши патриаршеските 102 години тихо си отиде колоритният родопчанин Димитър Узунов - най-старият кмет в България. Цели 12 години ветеранът от Втората световна война командва общината в село Арда, като до днес вече малобройните му съселяни си спомнят с благодарност за огромната работа, която е свършил за електрификацията и канализацията в малката паланка.

Бай Митко е активен до последния си дъх, като миналата година дори гласува на местните избори, макар и с придружител заради нарушеното си зрение. Като единствена рецепта за дълголетие Узунов изтъква постоянното движение. Тютюн и алкохол никога не е употребявал.

Узунов е средният син от четирите деца в семейството на доста заможен родопски животновъд. Малкият му брат Дичо Узунов стига до чин контраадмирал в БНА, работи като съветник в ООН. Бай Димитър има две дъщери, двама внуци и трима правнуци.

Нагледал се на ужасите на войната в Пирот, Ниш и Прокупле, Узунов до последно твърдеше, че 21-и век му харесва повече от изминалия, защото е по-мирен. "Нагледах се на смърт, 20-и век беше много жесток", казваше Узунов.