Даинел Смилов : Отвръщението към всички в политиката е голямо

ПП нямат опит да бъдат опозиция, дори не направиха силен критичен анализ, за разлика от ДБ, каза политологът

Новини
11:42 - 15 Юни 2024
1897
Даинел Смилов: Отвръщението към всички в политиката е голямо

Резултатите от изборите показаха, че не всички партии са доволни. Има категоричен първи победител, макар и с леко по-слаб резултат, който сега трябва да състави правителство. Бойко Борисов вече тръгна да прави стъпки към това. Това заяви Валерия Велева в ефира на БНТ.

„Резултатът на „Продължаваме промяната”-„Демократична България” е лош – свиване на електората, значително повече от другите партии. Естественото им място е в опозиция. Формации, които са били в управление след ГЕРБ, не са влизали после в парламента, затова сме в интересна ситуация, в която ще имат опозиция, която върви в европейска линия”, категоричен е Даниел Смилов.

„Посланието към ПП-ДБ е, че има какво да мислят, но не са само те. Драматичният спад на изборна активност значи, че общото доверие в системата е много ниско, отвращението към всички е доста голямо, и трудно ще се приемат партии, водени от Борисов и Делян Пеевски, да олицетворяват европейския път на България. Правителство ще има, но в доста трудна ситуация”, допълни той.

„ПП нямат опит да бъдат опозиция, дори не направиха силен критичен анализ, за разлика от ДБ. Те търсят реванш – първо, не са в кондиция да влязат в управление; второ, управлението им завърши с тежък скандал относно корупционните практики, тоест и по антикорупционната линия са компрометирани”, коментира Андреева.

По думите на Смилов дебатът вътре в коалицията ПП-ДБ е интересен: „Радан Кънев казва, че сътрудничеството с ГЕРБ е трябвало да се случи по-рано. Христо Иванов пък смята, че ГЕРБ са изгорили пространството за смислено сътрудничество.”