Дайнов : Слави в момента си качва цената, или демонстрира бездна от политическо невежество

Ще има ли евроатлантическо мнозинство за правителство?

Политика
18:33 - 20 Юни 2024
7076
Дайнов: Слави в момента си качва цената, или демонстрира бездна от политическо невежество

"Интересно е какво е в главата на Слави Трифонов. Дали, че в момента си качва цената, казвайки, че ИТН ще подкрепи Рая Назарян, но няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, или отново демонстрира онази бездна от политическо невежество, което видяхме, когато се опита да направи сам правителство, и наистина смята, че е задължително при него да отиде третият мандат и той ще направи такова правителство и всички ще кажат ура и браво". 

Този коментар направи пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов и добави, че лидерът на ИТН не познава хора, каквито са необходими за един експертен кабинет.

Според журналиста Евгени Петров е добре това, че "все пак парламентът тръгна, но ще видим какво ще стане утре":


"Днес не е толкова важно какво стана, защото малцина очакваха да се издънят втори път по този начин депутатите. Но това, което стана днес, отваря вратата за това, което ще стане утре или от утре нататък. ... При тази ниска представителност на парламента е добре да се опиташ да управляваш с по-голямо представителство, това е много важно".

По думите на проф. Дайнов външният фактор, "който обръща всичко, не са посолствата, а ехото от войната на Русия в Украйна".


"Онова, което обедини необединяемото преди година, беше общият знаменател евроатлантическо мнозинство", посочи журналистът Евгени Петров и коментира, че ПП-ДБ са желан партньор от Бойко Борисов, защото "да не е "Възраждане", не може да е БСП, а за "Величие" да не говорим".

 
"Не виждам нищо по-нормално от това, когато в евроизборите е спечелила ЕНП, да се търси евроатлантическото мнозинство и в България. Не виждам нито едно разминаване в целите и приоритетите, единственото, което винаги допълват ПП-ДБ, е борбата с корупцията и правосъдната реформа", уточни още Петров.

 
Не виждам как ПП-ДБ ще влязат отново в тази река, каза политологът и добави:

"Веднъж Бойко Борисов и неговите мнозинства провалиха съдебната реформа, когато беше "Реформаторският блок", втори път я провалиха сега, не виждам причина трети път да влизат в това тресавище. Борисов продължава да мисли, че може да се скрие зад ПП-ДБ и да каже на западните хора, че е с техните момчета и ето - аз съм ваш".